Зърнопроизводителите са в протестна готовност, първа степен. За това съобщи председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Илия Проданов, след проведено заседание на Управителния съвет на асоциацията. От там излязоха и с декларация, в която са посочени пет основни искания.

Настояват за спешна среща с министър-председателя на България Николай Денков и бъдещия ротационен премиер Мария Габриел, както и с ръководството на Министерството на земеделието и храните и Министерството на финансите. НАЗ настоява и за изслушване пред Комисията по земеделието, храните и горите към Народното събрание.

"НАЗ очаква адресирането на сериозните предизвикателства и проблеми пред сектора от страна на управляващите и намиране на ефективни решения и подкрепа. НАЗ заявява абсолютна и непоколебима готовност да защитава сектор "Зърнопроизводство" и членовете си с всички позволени от закона средства и подходи, в това число шествия, протести и блокади, както по места, така и в столицата", казват още от асоциацията в декларацията, изпратена до медиите.

Асоцията на зърнопроизводителите подчертава също и тежката ситуация, в която се намира сектор "Зърнопроизводство" и необходимостта от взимането на навременни мерки за оцеляването му.

Секторът от няколко години се намира в колапс, заради неблагоприятни икономически и климатични събития, като всяка следваща година кризата в зърнопроизводството става все по-остра, посочват от асоциацията и изброяват основни критични обстоятелства.

Сред тях на първо място са последиците от войната в Украйна, следва големият скок в себестойността на зърнените и маслодайни култури, дължащ се на постоянно повишаващите се производствени разходи, високите рентни плащания, многобройните екологични европейски изисквания. Зърнопроизводителите посочват огромният натиск от налаганите изисквания спрямо селското стопанство по линия на Зелената сделка, както и продажните цени на местните и международните пазари през последните години, които не покриват високата себестойност на продукцията.

В края на миналия септември зърнопроизводители от цялата страна излязоха на протест, извадиха тракторите и блокираха повече от 40 важни пътни точки и гранични пунктове. Тогава те настояваха за забрана на зърно, олио, слънчоглед, мед и други култури от Украйна.