Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) взе решение за участие в общонационален земеделски протест за спасяване на българското земеделие. Асоциацията заявява абсолютната и непоколебима готовност да защитава с всички средства сектор "Зърнопроизводство" и членовете си. Това се казва в съобщение на организацията, разпространено след проведено извънредно заседание на нейната управа. Поводът е решението на Комисията по икономическа политика и иновации за отмяна на забраната за внос от Украйна. Това решение предстои да бъде гласувано в пленарна зала.

Решението на Комисията, до което се стигна без подкрепен мотив, е национално предателство и обричане на родното земеделие, затова производителите са категорични, че ще протестират срещу опита да бъде сринат сектора, който е най-големият поддръжник на социален мир, заявиха в съобщението си от НАЗ.

"Ще станем свидетели на масов колапс, който ще предизвика регионална нестабилност на местна икономика. Нека не забравяме, че крахът в земеделието не е просто затваряне на една фирма, това е домино, което ще доведе до сътресения в голяма част от доставчици, партньори и дългогодишни сътрудници", коментира председателят на НАЗ, Илия Проданов.

Асоциацията призова народните представители да гласуват за продължаването след 15 септември на забраната за внос на селскостопански стоки от Украйна, за запазването на социалния мир и за дългосрочното гарантиране на продоволствената сигурност в страната.

НАЗ представлява интереса на фермери от цялата страна и заедно с тях ще излезе на улицата, за да защитава интересите - своите, общите, на държавата. Напрежението в сектора, което тлее с месеци, ще залее площадите, предупреждават от организацията.