Зърнопроизводители излязоха на спонтанен протест в хасковското село Подкрепа. Около дузина фермери от селото и околните населени места струпаха селскостопанска техника на паркинг край пътя Хасково - Харманли.

Причината са условия на Европейската комисия за отглеждане на земите, които не ни устройват - забрана да се орат наклонени терени до февруари, оставяне на пет процента угар от площите, каза земеделецът Любомир Тенев, цитиран от БТА. 

По негови думи размерът на даваните субсидии също е малък. Друга причина е евтиният внос на зърно от Украйна, настояваме той да бъде ограничен, допълни Тенев. Той изчисли, че в момента производители губят по около 100 лева от декар произведена продукция и фалитите са неизбежни.

Неговите колети подчертаха, че не са обвързани с професионални сдружения. Недоволството ще продължи, всеки ден ще се събираме тук, надяваме се да бъдем чути, посочиха още протестиращите. Те увериха, че няма да прибягват към пътни блокади.

В много страни в ЕС - като Полша, Франция, Белгия и Испания, фермерите недоволстват, че не им се плаща достатъчно, че са задушени от прекомерни регулации, свързани с опазването на околната среда и са изправени пред нелоялна конкуренция, произтичаща от евтин внос от Украйна. Те искат облекчаване на регулациите на ЕС върху необработените земеделски земи.

Фермерите трябва да отговарят на определени условия, за да получат субсидии от ЕС - включително изискване да отделят 4 процента от земеделската земя за "непродуктивни" зони, където природата може да се възстановява.

Представители на ЕС, пожелали анонимност, посочиха вчера, че ЕК обмисля промяна на правилата за необработваемите площи.