Полските фермери обявиха днес, че ще блокират над 160 пътища в страната, за да протестират срещу "неконтролирания" внос на украински земеделски продукти и да поискат преразглеждане на Общата селскостопанска политика, предаде Франс прес, на която се позова БТА.

"Има над 160 блокади на пътища и пътни възли в цяла Полша", заяви пред АФП Адриан Вавжняк, говорител на Синдиката на независимите фермери към "Солидарност", който координира това протестно движение.

Близо 100 трактора се стекоха днес към Рики в Югоизточна Полша, преди да се отправят бавно в посока Демблин, който е на около 12 километра и да предизвикат значителни задръствания, констатираха журналисти от АФП.

Полският министър на селското стопанство Чеслав Шекерски, който участва днес на заседание в Брюксел, подчерта в комюнике, че протестите на полските фермери са в подкрепа на колегите им в Германия, Нидерландия, Дания, Белгия, Швеция и Швейцария.

"Прекомерното отваряне на ЕС и притокът на стоки от страни извън ЕС , включително Украйна, доведоха до значителни нарушения на полския пазар", заяви Шекерски, който ще се срещне със земеделците при завръщането си от Брюксел днес следобед.

Според оценката му недостигът на рентабилност на селскостопанското производство е "забележим в повечето страни членки" на ЕС.

Сред основните искания на протестиращите са да се сложи край на "неконтролирания внос" на селскостопански продукти от Украйна и други страни извън ЕС, които според фермерите не отговарят на нормите на ЕС.

Полша представи във вторник на заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство в Брюксел информация за необходимостта от включване в новия Регламент за Автономните търговски мерки (АТМ) за Украйна на ефективни решения за предотвратяване на прекомерния внос на селскостопански продукти и отрицателното въздействие върху селскостопанския сектор на ЕС и неговите държави членки, по-специално тези, които граничат с Украйна.

България подкрепи полската позиция, като смята, че предстоящото предложение за регламент трябва да включва разпоредби за ускорени процедури по защитни клаузи и възможност за прилагане на регионални защитни мерки в случай на сътресения на пазарите на няколко или една държава членка.

Според доклад, представен вчера от Европейската комисия, от 2014 г. до 2023 г. Европейският съюз е осигурил 2,5 милиарда евро за спешна подкрепа на европейските земеделци.

Данните показват, че земеделците в България, Полша, Румъния, Словакия и Унгария са получили общо 156,3 милиона евро миналата година от общата сума заради въздействието от вноса на селскостопански стоки от Украйна.

Общо ЕК е въвела 63 извънредни мерки в подкрепа на европейските земеделци, засегнати от слаба реколта, ниски цени, увеличени производствени разходи или прекъснати вериги за доставки. Докладът бе представен в навечерието на очакваното решение на комисията да предложи при необходимост допълнителна подкрепа за земеделците в граничещите с Украйна страни от ЕС.