Фермери блокираха магистрали във Франция и изхвърлиха каси с отгледани в чужбина зеленчуци, в опит да накарат правителството в Париж да ги защити от евтин внос, растящи разходи и бюрокрация, съобщи Ройтерс, на която се позова БТА. 

Протестите навлязоха във втората си седмица на фона на продължаващите демонстрации и в други части на Европа, включително съседна Германия. 

Земеделските производители заявиха, че протестите, които първоначално започнаха в югозападната част на страната, ще продължат, докато исканията им не бъдат изпълнени. Това е първото голямо предизвикателство за новия премиер на Франция Габриел Атал. Той свика министерска среща, насрочена за утре, която да разгледа въпроса.

На този фон фермерите използваха бали сено и трактори, за да блокират главните магистрали във Франция. Домати, зеле и карфиол, които според фермерите са внесени от съседни страни, бяха разпръснати по магистрала A7, която свързва Марсилия и Лион.

В знак на отхвърляне на конкуренцията на чуждестранни фирми, която те често смятат за нелоялна, френските фермери спират и изпразват "чуждестранни камиони, повечето от които са испански, марокански или български" близо до Монтелимар, Югоизточна Франция. Това каза пред Франс прес Сандрин Русен, председателка на Националната федерация на синдикатите на селскостопанските производители (FNSEA) в югоизточния френски департамент Дром.

Някои земеделски съюзи заплашиха да блокират Париж. Днес десетки трактори се движеха бавно по време на час пик в югозападния край на френската столица.

Късно снощи Националната федерация на синдикатите на селскостопанските производители във Франция връчи на правителството списък със 100 искания, включително по-добро прилагане на закон, предназначен да защити цените на пазара.

Синдикатът призова също за продължаване на данъчните облекчения за дизела за селскостопански превозни средства, незабавно изплащане на селскостопански субсидии от ЕС, гаранции за застрахователни изплащания, свързани със здравето и климата, и незабавна помощ за винопроизводителите и фермери, които отглеждат органични продукти.

Недоволството на фермерите от изкупните цени е особено остро в млечния сектор. Френските търговци на дребно провеждат годишни преговори за цените с доставчици. Правителството иска преговорите да приключат до края на месеца.