Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че иска Европейският съюз да регулира вноса на пилешко месо и зърно от Украйна, като същевременно позволи гъвкавост на някои от европейските разпоредби за земеделие, за да успокои гнева на френските фермери. Призивът на Макрон бе отправен по време на държавното му посещение в Швеция, информират Ройтерс и БТА.

Също така френският държавен глава се противопостави на проекта за търговско споразумение между ЕС и южноамериканското търговско обединение "Меркосур" в сегашния му вид.

На този фон протестиращите фермери блокираха магистрали във Франция, затруднявайки достъпа до летището в Тулуза.

Фермерите във Франция, най-големият селскостопански производител в ЕС, казват, че не им се плаща достатъчно, че са задушени от прекомерни регулации, свързани с опазването на околната среда и са изправени пред нелоялна конкуренция, произтичаща от евтин внос.

Правителството в Париж вече се отказа от плановете си за постепенно намаляване на субсидиите за дизелово гориво за земеделски производители и обеща да облекчи екологичните разпоредби.

Френските власти също така ще настояват пред колегите си от ЕС да се споразумеят за облекчаване на регулациите на ЕС върху необработените земеделски земи. Фермерите трябва да отговарят на определени условия, за да получат субсидии от ЕС - включително изискване да отделят 4 процента от земеделската земя за "непродуктивни" зони, където природата може да се възстановява.

Двама представители на ЕС, пожелали анонимност, посочиха вчера пред Ройтерс, че ЕК обмисля промяна на правилата за необработваемите площи. 

Говорител на Европейската комисия пък съобщи, че се очаква в четвъртък, 1 февруари, комисията да предложи изключение от правилата, изискващи фермерите да оставят част от земята си необработвана, ако кандидатстват за европейски субсидии. 

"Поискахме много конкретни неща за нашите фермери", каза днес Макрон. Той трябва да присъства на срещата на върха на ЕС в Брюксел в четвъртък, 1 февруари.

Държавният глава каза още, че Франция иска "да има ясни мерки за вноса от Украйна, защото днес имаме в обем и качество, които дестабилизират европейския пазар, независимо дали по отношение на пилешкото или зърнените продукти".

По-рано днес Европейската комисия заяви, че се стреми към подписването на търговско споразумение със страните от "Меркосур".

Макрон коментира сделката като каза, че иска повече яснота, а не споразумение, като изготвеното в момента, в което липсват гаранции, че вносните продукти ще следват сходни правила с европейските.

Франция е събрала коалиция от 22 държави от ЕС, които са съгласни да бъде разширено изключението от правилата за необработваемите земи, каза днес френският премиер Габриел Атал пред парламента.

Фермерите трябва да изпълнят определи изисквания, за да получат субсидии от ЕС, включително да оставят 4 процента от земеделските земи за "непродуктивни" цели, където природата да може да се възстанови. Това може да бъде постигнато, единствено с оставяне на земята необработаваема.

Еврокомисията вече временно изключи фермерите от обхвата на това правило заради войната в Украйна и притесненията за сигурността на хранителните доставки. Френските фермери, които протестират вече повече от седмица, трябва да получат изключение, подчерта Атал.

Протестите на фермерите в Италия

Снимка: БТА/AP, Gregorio Borgia

Протестите във Франция последваха негодуванието на фермери в други европейски страни, включително Германия и Полша, преди изборите за Европейски парламент през юни, на които според мнозина крайната десница, за която фермерите представляват потенциални гласоподаватели, ще спечели. 

И белгийски фермери се готвят да блокират пристанище за контейноровози 

В същото време и белгийски фермери, неводолни от повишаващите се разходи, екологичната политика на ЕС и вноса на евтини храни, планират да блокират пътищата, водещи към пристанището за контейноровози Зеебрюге. 

Протестиращите планират да попречат на достъпа до пристанището, което е второто по големина в страната, за поне 36 часа от 14:00 часа централноевропейско време, съобщи местно издание, позовавайки се на организаторите и полицията.

Вчера белгийските селскостопански производители блокираха магистрали в южната част на страната и паркираха трактори край Европейския парламент в Брюксел. Белгийските фермери нарушиха трафика по време на сутрешния час пик, като една от блокадите бе близо до границата с Нидерландия, съобщи местна медия, цитирана от Ройтерс и БТА. 

Очаква се премиерът Александер де Кро да се срещне със земеделските асоциации по-късно днес.

Фермерите в Испания също излизат на протести през февруари

Местни асоциации на фермери в Испания също заявиха, че планират да излязат по улиците през февруари в знак на протест срещу строгите европейски екологични разпоредби и липсата на правителствена подкрепа. Техни колеги от други европейски страни продължават да протестират, съобщи Ройтерс.

"(Стачната) мобилизация ще бъде извършена възможно най-скоро", каза в радио интервю Педро Барато, президент на асоциацията на младите земеделци "Асаха" (Asaja), която представлява около 200 000 фермери и животновъди. "Действията няма да се различават много от това, което се случва в други страни от ЕС", добави той.

Протестите ще се проведат през идните седмици, се казва в съвместно изявление на асоциациите, цитирано от БТА. Членовете на "Асаха" трябва да се срещнат на 1 февруари, за да извършат подготовка за протестите.

Сушата в Южна Испания удари фермерите, като производството на някои култури като ориз и маслини спадна през последните две години.

Най-големите фермерски асоциации в Испания - "Асаха", Се О А Ге (COAG) и У Пе А (UPA) - също споделят същите оплаквания като техните колеги в други европейски страни, като твърдят, че екологичните разпоредби, наложени от Брюксел, подкопават рентабилността на културите и повишават цените на храните.

Испанските фермери заявиха още, че също се борят да се конкурират с продукти, внесени извън ЕС на по-ниски цени.