През последната година яйцата поскъпнаха с над 50%, а това според търговци е довело до бум в продажбата на кокошки, които хората купуват, за да отглеждат в домовете си.

Слабо предлагане и голямо търсене на кокошки има през последните седмици на пазара в Благоевград, разказват търговци пред БНТ. Днес на тържището, което работи само в сряда, едва трима души продаваха птици.

Цената, на която се предлагат кокошките е от 10 до 25 лева в зависимост от възрастта им. Повишение спрямо миналата година има, като то е средно с 4 - 5 лева за бройка.

Освен кокошки, на пазара всяка сряда се предлагат и домашни яйца, а цените им варират от 23 до 40 стотинки за брой в зависимост от големината.

Един от продуктите, които увеличиха многократно цената си у нас, са именно яйцата. По данни на Евростат те са поскъпнали с почти 80% за последните две години. Справка на цените в Държавната комисия по стоковите борси и тържищата сочи, че през февруари 2021 година едно яйце е струвало 18 стотинки. Същият месец през следващата година поскъпването е било с 3 стотинки - цената е била 21 стотинки. През февруари тази година едно яйце се продава на едро вече за 38 стотинки. Проверка на bTV показва, че в търговската мрежа днес цените варират между 56 и 70 стотинки за брой.