Европейската комисия ще предложи нов проект на многогодишен бюджет на ЕС, за да може да посрещне икономическите последици от пандемията от Ковид-19. Това съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, предаде Франс прес, на която се позова БТА.

Преди малко повече от месец, на 21 февруари, лидерите на 27-те страни членки на ЕС не успяха да се разберат относно бюджета на ЕС за идните 7 години - от 2021 г. до 2027 г., припомня Франс прес. Разногласията бяха както относно цялостната сума, така и относно разпределянето на разходите (от селското стопанство до дигитализацията, от отбраната до миграциите).

Дискусиите трябваше да продължат, но междувременно пандемията се разпространи на Стария континент, където сега са две трети от смъртните случаи в света от усложнения от заразата.

"За да се осигури икономическото възстановяване, ЕК ще предложи промени в многогодишния си проектобюджет, за да посрещне последиците от кризата, причинена от коронавируса", се казва в изявление на германката Фон дер Лайен.

"Това ще включва план за икономическо съживяване, който ще гарантира запазването на кохезията в ЕС посредством солидарността и отговорността", се допълва в изявлението, в което се посочва.

В четвъртък по време на телеконферентната среща на върха на европейските лидери, те не успяха да се разберат за икономическата реакция на здравната криза, която най-вероятно ще потопи Европа в дълбока рецесия тази година. Лидерите на 27-те прехвърлиха сред срещата си на върха топката на министрите на финансите в еврогрупата, за да направят предложения до 15 дни.

"ЕК ще участва в тези дискусии и е готова да предостави своята помощ, ако е подкрепена от еврогрупата", каза днес Фон дер Лайен.

"Паралелно с това ЕК работи по предложения за фазата на икономическо съживяване в рамките на съществуващите договори", се допълва в изявлението на председателя на ЕК.

Европейските страни са разделени по въпроса за отговора на кризата. Държавите от южната част на ЕС, като Италия, Испания и Франция, искат повече финансова солидарност от своите северни съседи като Германия и Нидерландия. Но последните не са за момента готови да помагат безусловно на съседите си, които често упрекваха в миналото в липса на фискална дисциплина.

Италианският премиер Джузепе Конте призова ЕС "да не прави трагични грешки". В противен случай "има риск цялата европейска конструкция да загуби смисъла на съществуването си".