Ясно е, че световната икономика вече е в рецесия заради пандемията от коронавирус. Това заяви управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева. На виртуална пресконференция тя изрази очакване, че свиването ще е по-тежко, отколкото през 2009 г. и подчерта изключителния характер на настоящата ситуация.

Никога икономиката не е спирала изведнъж, посочи Георгиева, цитирана от БНТ. Шефът на МВФ очаква възстановяване догодина при условие, че правителствата предприемат адекватни и координирани мерки. Тя изрази загриженост за нововъзникващите пазари и развиващите се страни, които се нуждаят от финансови ресурси в размер на 2,5 трилиона долара.

Фондът е одобрил промени, които позволяват до двегодишно облекчаване на обслужването на дълга за най-бедните и уязвими страни в условията на пандемия.

"Може да има значително възстановяване, но само ако успеем да ограничим вируса навсякъде и да не допуснем проблемите с ликвидността да се превърнат в проблеми с платежоспособността", заяви Кристалина Георгиева.