Испания, която е на второ място в света по брой починали от коронавируса, ще спре за две седмици всички икономически дейности, които не са от първостепенно значение, за да се бори с разпространението на епидемията, обяви премиерът Педро Санчес, цитиран от Франс прес и Ройтерс.

"Всички работещи в дейности, които не са от първостепенно значение, ще трябва да си стоят у дома в следващите две седмици", заяви Санчес, следвайки примера на Италия, която е с най-много жертви от коронавируса.

Хората, които са спрели работа, ще получат обичайните си заплати, но ще трябва да наваксат пропуснатите работни часове на по-късна дата, добави Санчес.

Мярката е в сила от 30 март до 9 април.

"В Испания най-трудните часове предстои да настъпят, вирусът ни поразява с безмилостна жестокост", заяви още Санчес, цитиран от ДПА.

Армията освен това ще се притече на помощ за транспортиране на труповете на починалите в следствие на усложнения от заразата, предаде ДПА, като се позова на здравното министерство.

В Испания за последните 24 часа починаха 832 души, а общият брой на смъртните случаи нарасна до почти 5700. Общият брой на заразените пък възлиза на 72 000.