Петербургският международен икономически форум започва днес и ще продължи до 5 юни при спазване на редица мерки за епидемиологична безопасност за планираните над 100 дискусии, информира ТАСС.

Мотото е "Отново заедно. Икономика на новата реалност".

Броят на участниците тази година няма да превиши 5000 души - лимита, определен заради емидемичната ситуация, съобщи по-рано тази седмица губернаторът на Санкт Петербург Александър Беглов.

По думите му тазгодишното издание на форума ще бъде най-голямото мероприятие "на живо" в света от началото на пандемията.

През повечето време делегатите ще се намират на изолираната площадка на конгресния център "Експофорум". Всички ще бъдат тествани за коронавирус - първо при пристигането си в Санкт Петербург, а след това - преди всяко мероприятие. В "Експофорум", в хотелите и пунктовете за пристигане ще бъде организирано безконтактно измерване на температурата и визуален контрол. Практически целият персонал е ваксиниран, допълни Беглов.

В градските болници освен това са предвидени резервни легла, в случай, че някой от гостите се окаже заразен с Covid-19.

Форумът е много важен за имиджа на Санкт Петербург, за възраждането на туризма и възстановяването на икономическия растеж, подчерта губернаторът.

Руският президент Владимир Путин ще говори на пленарното заседание на 4 юни и ще участва в последващата дискусия, съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

В дискусията ще се включат също емирът на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани и австрийският канцлер Себастиан Курц.

От чужбина се очакват около 2000 гости, като традиционна най-голяма е делегацията от САЩ - над 200 души. От Катар също ще пристигнат около 200 делегата, голяма група се очаква и от Китай.

Делегации ще пристигнат също и от Германия, Франция, Италия.