Министерството на финансите (МФ), дирекция "Съдебна защита", въз основа на предложение на Консултативния съвет по въпроси, свързани със защитата на българската държава по международни арбитражни дела, започва процес по изготвяне на проект на общи стандарти и правила за възлагане на представителството на българската държава по международни арбитражни дела. Това съобщи в четвъртък министерството.

В изпълнение на предложението МФ ще осъществи предварителни пазарни консултации с независими експерти или органи, както и с участници на пазара. Във връзка с това министерството отправя покана към всички заинтересовани експерти, органи и участници на пазара да заявят участие в консултациите.

Консултациите и подаването на заявки ще се осъществяват в периода 15-22 февруари, като по-рано постъпилите заявки ще бъдат обработени с приоритет.

Консултациите ще се осъществяват под ръководството на изпълняващия длъжността директор на дирекция "Съдебна защита" Десислава Димитрова въз основа на заповед на министъра на финансите, се посочва в съобщението.

Преди година, на 28 февруари, Министерството на финансите обяви процедура за сключване на рамкови споразумения с предмет: "Процесуално представителство и правни съвети по международни арбитражни дела и дела пред чуждестранни юрисдикции, както и предоставяне на правни съвети, участие в преговори и медиация, свързани с разрешаването на правни спорове". Тогава МФ съобщи, че в процедурата могат да участват всички адвокатски дружества, независимо дали седалището им се намира в страната или в чужбина. Предвидено е (според тогавашната процедура) срокът на сключените рамкови споразумения да бъде четири години, като сключените въз основа на тях договори ще действат до приключването на работата по всеки един от тях.

За сключването на рамкови споразумения се определят White & Case и Arnold & Porter, става известно от проект на заповед на министъра на финансите, която е публикувана на сайта на министерството, но не е подписана нито от служебния министър на финансите Росица Велкова, нито от настоящия министър Асен Василев, отбеляза БТА. В изказване пред Народното събрание миналия юли министър Василев определи дейността по процесуално представителство като чужда на финансовото министерство и опита да я прехвърли към Министерството на правосъдието, но парламентът прие решение, което забрани такова действие.

Същия месец обаче министрите на правосъдието и на финансите Атанас Славов и Асен Василев се споразумяха да предложат създаването на междуведомствен съвет, който да изготвя стандартите и правилата по възлагане на процесуалната защита на държавата пред чужди юрисдикции по съдебни и арбитражни дела. Дирекцията, отговорна за процесуалното представителство, остава в МФ. Това каза пред депутатите на 12 юли 2023 г. министър Славов.

"Единствената цел винаги е била как да подобрим защитата на държавния интерес и то по прозрачен начин. Така че да няма съмнение как се определят защитниците на държавата пред международните арбитражни институции, във връзка с разходването на значителни средства. Мисля, че създаването на междуведомствен съвет с участието и на финансовото разузнаване ще отговори на всички притеснения", каза тогава Атанас Славов.

Така в края на 2023 г. се стигна до създаването на Консултативния съвет.

През януари тази година стана известно, че в Международния център за разрешаване на инвестиционни спорове срещу България е внесен иск от компанията за дигитални активи "Нексо" за 3 милиарда долара. Справка на сайта на Центъра показва, че претенцията е на етап "регистрирана заявка за откриване на арбитражно производство", съобщи БТА.

Още по-рано - през юни 2023 г., служебният министър на енергетиката Росен Христов каза по БНТ, че вероятността Русия да предяви претенции към България за спрените доставки на газ към нашата страна е сведена до минимум. От друга страна обаче - по думите му, се работи в посока България да потърси правата си по нарушаване на договореностите за доставяне на газ.

"Газпром" спря договорените доставки на природен газ за България на 22 април 2022 г. Спрени бяха доставките и за други страни - Полша, Финландия.

Вярвам, че до месец-два ще имаме изготвена позиция, за да можем да стартираме арбитраж, каза на 5 юни 2023 г. Росен Христов без да уточнява на каква стойност би бил искът на България.

Няма информация оттогава досега за подготовката на такъв иск.