Вероятността Русия да предяви претенции към България за спрените доставки на газ към нашата страна е минимизирана. Работи се в посока България да потърси правата си по нарушаване на договореностите за доставяне на газ. Това каза служебният министър на енергетиката Росен Христов по БНТ.

"Газпром" спря договорените доставки на природен газ за България през април 2022 г. Спрени бяха доставките и за други страни, като Полша, Финландия.

Внимателно се следи какво се случва в другите държави по казуса и се прави подготовка именно за движение в това направление, заяви служебният министър.

По думите на Христов, цитирани от БТА, трябва да се направят много анализи и да се изгради силна позиция, за да имаме шанс да спечелим. Работи се планово с международни юридически компании с много опит в областта, които в момента наблюдават и ни подготвят позиция.

Вярвам, че до месец-два ще имаме изготвена позиция, за да можем да стартираме арбитраж, обясни Росен Христов. Той добави, че е рано да се каже на каква стойност ще е искът на България.

Росен Христов направи отчет за свършеното от миниестерството, докато той е министър, като каза, че при първото служебно правителтсво фокусът е бил да бъде извадена държавата от енергийната криза и да бъде отстранена зависимостта от Русия, а при второто - дълбока евроатланическа интеграция с лидерска роля.

Второто настоящо служебно правителство сключи дългосрочни договори с водещи производители и доставчици на газ, директни, без посредници, изцяло неруски газ, заяви Христов.

Служебният министър отчете като заслуга на служебното правителство свалянето на цените на горивата на "Лукойл" с 30%.

"Накарахме "Лукойл" да си плаща данъците в България, подписахме няколко знакови международни споразумения за инфраструктура, така че да сме осигурени за дългосрочен период.

Енергийният министър призова за приемственост от редовния кабинет, тъй като в противен случай ще има връщане към Русия, а обвиненията към президента Радев за зависимост ще се окажат неоснователни.

Росен Христов заяви, че не се притеснява от евентуална ревизия в Министерството на енергетиката от страна на редовно правителство. Не само, че не се притеснявам, дори съм горд с постигнатото, особено за такъв кратък период. Вярвам, че такава ревизия ще бъде направена, така че да валидира това, което аз казвам. Резултатите са очевидни, допълни министърът.