Вълната от Омикрон ще постави Германия през идните седмици и месеци пред "изключително големи предизвикателства", се казва в становище на Експертния съвет за пандемията към федералното правителство.

Експертите смятат, че вариантът Омикрон води до "ново измерение на пандемията", защото се характеризира с много по-висока вирулентност, а и с това, че успява да заобиколи имунната защита на организма. Предполага се, че с Омикрон ще се заразят и редица ваксинирани.

Сред членовете на Експертния съвет са водещите вирусолози Кристиан Дростен и Хендрик Щреек, председателката на германския Съвет по етичните въпроси Алена Буйкс, председателят на Постоянната ваксинационна комисия Томас Мертенс, президентът на института "Роберт Кох" и други. Всички те препоръчват незабавни, добре координирани действия в цяла Германия и най-вече сериозни ограничения на контактите.

Това е "природна катастрофа"

Омикрон се разпространява с голяма скорост. Според данните от Великобритания, новите инфекции с този вирусен вариант се удвояват на всеки 2 до 4 дни. Според Експертния съвет, това показва, че само с поставянето на бустерни ваксини вълната от Омикрон няма как да бъде възпряна. В Туитър вирусоложката Изабела Екерле дори оприличи тази вълна на "природна катастрофа".

Особено положението в болниците може да се превърне в сериозен проблем. На този факт обръща внимание германското Сдружение на здравните заведения (DKG). Експертите са единодушни, че са нужни "сериозни допълнителни ограничения на контактите". Към тях спадат: избягването на масови събирания, масовото носене на предпазни маски от по-висок клас - главно т.нар. FFP2-маски - и особено в затворени помещения, освен това засиленото използване на бързи антигенни тестове преди и след всички събирания по Коледа и Нова година.

В становището на Експертния съвет се казва и това: че ако разпространението на варианта Омикрон продължи със същата скорост както в другите страни, "значителна част от населението може да се разболее или да излезе в карантина по едно и също време". Това ще доведе до изключително натоварване на системата на здравеопазването, както и на цялата критична инфраструктура на държавата - в това число полиция и пожарна, категорични са експертите.

Шолц ще обсъди ситуацията с премиерите

Канцлерът Олаф Шолц ще обсъди актуалната ситуация с министър-председателите на 16-те германски провинции във вторник, 21 декември. На нея ще бъдат обсъдени - а евентуално и приети - по-строги мерки за ограничаване на контактите.

Министърът на здравеопазването Карл Лаутербах заяви, че до Коледа не се очаква да бъде въведен локдаун. Експертът на Зелената партия по здравните въпроси Янош Даам предполага обаче, че локдаун в Германия може да има непосредствено след Коледа. "Тъй като Омикрон е силно заразен, навярно няма да можем да минем без локдаун след Коледа." Според Даам, най-вероятният сценарий е да има локдаун в началото на януари 2022.

Материалът е публикуван в DW