С третия локдаун, който започна в неделя, прогнозираме, че бюджетният дефицит за 2021 година ще бъде 9% от БВП вместо очакваните 8,5%, заяви френският министър на икономиката и финансите Брюно льо Мер.

Националният статистически институт Истат (Istat) на Италия съобщи преди дни, че бюджетният дефицит на страната е нараснал до 9,5% от БВП през 2020 година под влиянието на пандемията от коронавируса, която засегна икономическата дейност и държавните финанси. През 2019 година дефицитът е бил 1,6 процента от БВП. 

Държавният дълг на Франция ще достигне 118 процента от БВП, но няма да е толкова висок, каквито бяха предварителните прогнози, каза в интервю за "Фигаро диманш" Льо Мер и отбеляза, че здравната криза, която продължава повече от година, не спира да нанася поражения на държавните финанси.

Френското правителство залагаше в края на миналата година на скок до 122,4 процента на държавния дълг в бюджета 2021-а.

Влошаването на държавния дефицит не е изненада. Прогнозите за растежа през тази година бяха коригирани на 5% вместо 6% заради затварянето на магазини за стоки, които не са от първа необходимост, в цялата страна и на училищата през идните седмици.

Наред с това държавните помощи за компаниите (частична безработица, солидарни фондове, освобождаване от социални плащания), за да се справят с новите ограничения, отново значително ще нараснат.

Министерство на икономиката на Франция е пресметнало, че разходите през идните четири седмици ще бъдат 11 милиарда евро.

Растежът на дефицита в Италия се дължи на по-малкото данъчни постъпления и на увеличаването на държавните разходи заради предприетите мерки за подкрепа на компаниите и гражданите в опит да се противодейства на влиянието на здравната криза върху икономиката.

Само през четвъртото тримесечие бюджетният дефицит е нараснал до 5,2 процента от БВП спрямо 1,9 процента през същия период на предходната година.

Държавните разходи на Италия през четвъртото тримесечие са се увеличили с 9,8 процента на годишна основа, а постъпленията са намалели с 2,9 процента, уточни Istat.