Износът и вносът от Великобритания към Европейския съюз са намалели през първия месец от новите им търговски отношения, сочат публикувани днес данни, цитирани от Ройтерс.

Експортът на стоки за ЕС, с изключение на непаричното злато и други благородни метали, е спаднал с 40,7 процента през януари. Вносът от ЕС се е понижил с 28,8 процента, съобщи британската Национална статистическа служба.

По-рано обаче статистиците предупредиха, че ударът по обема на търговията от пандемията от Ковид-19 би затруднил определянето на въздействието на Брекзит с новите митнически режими върху януарските данни.

Националната статистическа служба публикува днес данните си за икономиката на Великобритания за януари. Брутният вътрешен продукт (БВП) на Великобритания е намалял с 2,9% на месечна основа. Резултатът все пак е по-добър от очакванията на икономистите, които залагаха на минус 4,9 процента, отбелязват британски издания.

През декември бе отчетен икономическия растеж от 1,2 процента.

В момента британският БВП е с около 9 на сто под равнището, измерено преди началото на пандемията през февруари 2020 година, отбелязва службата, цитирана от Франс прес и Асошиейтед прес.

Секторът на услугите отчита спад от 3,5 процента за януари, след като училищата и бизнес дейностите, които не са от първостепенно значение, бяха затворени. В строителния сектор обаче има растеж от 0,9 на сто.

В промишлеността се наблюдава спад за първи път от април миналата година. Това се дължи на свиването на износа, след като страната понесе пълния ефект от напускането на ЕС.

"Днешните цифри подчертават въздействието, което пандемията е продължила да оказва върху икономиката ни в началото на годината, докато се борехме с новия вариант на вируса, и знам, че за мнозина това буди безпокойство", заяви британският министър на финансите Риши Сунак, цитиран от Ройтерс.

Той обаче добави, че въвеждането на ваксината и бюджетът му, обявен миналата седмица, са причини за надежда.