През януари 2021 година спадът на пазара за леки коли в ЕС е ускорил темпа. Ограниченията, наложени в борбата за овладяване на Ковид-19, са продължили да оказват натиск върху продажбите на автомобили в ЕС, съобщи Европейската асоциация на производителите на автомобили (АСЕА), предаде БТА.

Освен това редица производители са имали един работен ден по-малко спрямо януари миналата година и това също се е отразило на новите регистрации на коли миналия месец.

И така пласираните на пазара нови коли през януари са се понижили с 24% до 726 491 спрямо 956 447 автомобила, продадени през януари 2020-а. Това е най-слабият резултат за първия месец на годината досега.

Почти всички 27 страни членки отчитат двуцифрено понижение в продажбите на автомобили през миналия месец, сред които са и три от водещите на този пазар:

  • Испания търпи най-силен спад (-51,5 на сто);
  • следвана от Германия (-31,1 на сто);
  • Италия (-14,0 на сто).

С леко понижение от 5,8 на сто Франция е най-добре представилият се пазар. Швеция с плюс 22,5 на сто и Франция са единствените членки на ЕС, които не са отчели двуцифрен спад през януари.

В България през януари са продадени 1769 нови автомобила,

което е спад с 24,1 на сто спрямо първите регистрации на 2330 коли през същия месец на миналата година, сочат данните на АСЕА.