Правителството на Германия планира да започне "офанзива" за стимулиране на икономическия растеж, заяви днес германският канцлер Олаф Шолц. Той каза това по време на среща на кабинета, на която беше отбелязана половината от четиригодишния мандат на коалиционното правителство на Федералната република, предаде ДПА, на която се позова БТА.

"Ще използваме и данъчни мерки, за да гарантираме, че инвестициите ще бъдат реализирани сега и няма да бъдат отложени", посочи Шолц.

Управляващата коалиция в Берлин се състои от три политически формации - Германската социалдемократическа партия (ГСДП) на канцлера Шолц, Свободната демократическа партия (СвДП) и "Съюз 90"/"Зелени". Социологическите проучвания показват рекордно ниско ниво на одобрение.

Кабинетът ще използва двудневното изнесено заседание в двореца Мезеберг - извън полезрението на обществеността, за да се подготви за втората половина на настоящия си мандат.

Германският канцлер е представил план за икономическото развитие на Германия, който включва:

  • данъчни облекчения за компаниите,
  • намаляване на бюрокрацията,
  • инвестиции в опазване на климата,
  • привличане на повече квалифицирани работници от чужбина и
  • по-бързи процедури за планиране и одобрение на инвестиционни проекти.

"Не трябва да бъде допуснато настоящият икономически спад да възпрепятства дългосрочните бъдещи инвестиции на компаниите или да доведе до допълнителен спад в жилищното строителство", се посочва още в плана, допълва ДПА.

Планира се утре част от предложените промени да бъдат включени в законопроект за засилване на икономическия растеж. Върху него работи финансовият министър Кристиан Линднер, който е и партиен лидер на Свободната демократическа партия.

Управляващата коалиция премина през множество конфликти през последните месеци по въпроси като строителството на пътища, постепенното премахване на двигателите с вътрешно горене, забраната на отоплителните системи на изкопаеми горива и финансирането на социални проекти.

Според неотдавнашно проучване на социологическия институт "ЮГав" (YouGov) 72% от германците са недоволни от работата на правителството през първата половина на мандата му. 68% не вярват, че то ще успее реши неотложните проблеми на страната. Само 18% вярват, че канцлерът Шолц и неговата коалиция ще бъдат преизбрани през 2025 година.

Изнесените заседания на кабинета в Мезеберг се провеждат без присъствието на журналисти до заключителната пресконференция. Дворецът се използва и като правителствена къща за гости.

Статистика и доверие

Данните на Федералната статистоическа служба "Дестатис" (Destatis), публикувани във вторник, показват рекорден ръст на заплатите в Германия през второто тримесечие, съобщи 3eNews. Заплатите в номинално изражение са скочили с 6.6% спрямо същия период на миналата година. Растежът се ускори от 5.6% през първото тримесечие и изпревари инфлацията за първи път от 2021 г., която беше 6.5% през април-юни.

В същото време заплатите в реално изражение в Германия през второто тримесечие са само с 0.1% по-високи от второто тримесечие на миналата година.

Водещият индекс на потребителското доверие в Германия падна до най-ниското си ниво от май, съобщи днес изследователската организация GfK, която изчислява този показател. Индексът за септември е минус 25.5 пункта при минус 24.6 пункта през юли.