Лондон загуби позицията си на водещ фондов пазар в Европа, показват данни на Блумбърг. За първи път Париж изпреварва Лондон, откакто се води подобна статистика от 2003 година, съобщи БНР.

Британският фондов пазар вече не е най-цененият в Европа, тъй като икономическият спад е тежко бреме за британските компании, показват данните. Франция заема първото място, защото комбинираната стойност на акциите на нейните компании е била подсилена от търсенето на френски луксозни стоки.

Очаква се Великобритания да влезе в пълна рецесия тази година с повишаването на инфлацията. Общата стойност на британските акции сега е около 2,821 трилиона долара, докато тази на френските е на стойност около 2,823 трилиона, изчисляват от Блумбърг.

Това бележи огромен обрат в съдбата на Лондонската фондова борса, чиято стойност беше с цели 1,4 трилиона долара повече от Парижката през 2016 година.

Акциите на компаниите от среден калибър във Великобритания се движат особено зле тази година, тъй като потребителите намаляват разходите си, а бизнесът се бори с по-високи разноски. Британските фирми освен това са засегнати от спада на паунда след минибюджета на Лиз Тръс, който направи вноса на стоки и суровини по-скъп. Френската икономика също е под натиск, но еврото поевтиня не толкова рязко като паунда тази година.