САЩ и Канада се договориха за осъвременяване на Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА) и запазването му като тристранен пакт с Мексико, предадоха световните агенции, като се позоваха на канадски медии и запознати източници.

Телевизия Си Би Си съобщи, че САЩ и Канада са постигнали споразумение "по ключови раздели на нов договор НАФТА".

Канадски източници, запознати с преговорите, казаха, че страните са се споразумели за по-широк и по-лесен достъп до канадския пазар на американски млечни продукти и от друга страна - за защита на Канада от евентуални американски мита, засягащи автомобилната индустрия (високи мита за коли, произведение в Канада).

Споразумението беше постигнато след двудневни преговори и преди определения краен срок, който изтичаше тази нощ.

Снощи канадският министър-председател Джъстин Трюдо свика правителствено заседание за обсъждане на преговорите за НАФТА.

Американски служител заяви по-рано, че САЩ и Канада са "много близо" до сделка. САЩ вече бяха постигнали двустранно споразумение с Мексико.

Съобщено беше, че канадската външна министърка Кристия Фриланд е отменила своето планирано за днес обръщение пред Общото събрание на ООН заради преговорите.

Запознат източник каза, че американският президент Доналд Тръмп е одобрил споразумението за осъвременяване на НАФТА. Преди няколко дни той отказа да се срещне с Джъстин Трюдо заради липсата на напредък в преговорите.