Борис Джонсън ще направи предложение на Европейския съюз за свободната търговия след Брекзит, като преди това отхвърли заплахата, че Великобритания ще напусне блока без сделка на 31-ви октомври., заяви във вторник председателят на неговата кампания за лидер на Консервативната партия и за следващ британски премиер.

"Това което Борис всъщност каза ясно е: "Няма да се върнем назад и да предоговаряме", каза председателят на неговата кампания Иън Дънкан Смит, цитиран от телевизия Sky News.

"Това, което ще направим, е да представим различна оферта и да им кажем (на ЕС): "Вижте, искаме да постигнем свободна търговия. Можем да започнем да говорим за това сега, ако сте сериозни и искате да постигне процес, при който няма да приключим с въвеждането на митнически тарифи и така нататък след 31-ви октомври. Ако това е, което вие от ЕС искате, тогава сме готови да разговаряме", отбеляза Дънкан Смит.

"Но ако всичко, което ви интересува, е да казвате: "Всичко, което можете да имате, е тази настояща сделка", тогава отговорът е: "Ние ще бъдем готови да напуснем на 31-ви октомври".