Предвид особено големия интерес по програмата за саниране при наличен ресурс от около половин милиард лева имаше заявления за около 3 млрд. лева. Това, което сме помолили Министерство на енергетиката, е много сериозно да помислят дали ресурса по плана "РиПауър" (RePower) не може да бъде използван за увеличение на средствата по програмата за саниране. Това каза финансовият министър Асен Василев по време на изслушване пред Комисията за контрол върху управлението на средствата от европейските фондове.

Предварителните сондажи с Европейската комисия са показали, че те биха били склонни на едно такова решение.

По думите на Василев това би позволило около две трети от проектите, а не само една трета, да бъдат одобрени.

Целият ресурс по REPowerEU е 480 млн. евро. Предварителни сондажи с Европейската комисия показват, че те биха били склонни на едно такова решение. Това обаче е в компетенциите на Министерство на енергетиката, добави Василев.

Относно риска от загуба на средства от програмен период 2014-2020 г. финансовият министър посочи, че той е под 1 процент и е предвидена серия от мерки с цел още по-силното му минимизиране.

"Нашата оценка е, че този един процент ще бъде 0,1 на сто, ако въобще остане (такъв риск - бел. ред.), когато приключим с програмния период до средата на годината", отбеляза Василев.

По новите европейски програми 19 от 20 отключващи условия са изпълнени, коментира министърът.

По повод безплатното обучение за студенти, Василев коментира, че е добре българските студенти да могат да се възползват от такова, но то трябва да се случи чрез програма, като например "Стамболов".