Германия ще разчита главно на внос на зелен водород, но пък се нядява да използва пълноценно геотермална енергия. До 2030 г. Федералната република иска да произвежда 80 процента от електроенергията си чрез възобновяеми източници.

Един от възможните партньори, както по отношение на зеления водород, така и за геотермалната енергия се оказва Кения.  

Германия може да задоволи само 30 на сто от собствените си нужди от зелен водород, поставяйки Берлин в търсене на търговски партньори, които да доставят останалите 70 на сто, заяви вчера германският министър на икономиката Роберт Хабек в Берлин, цитиран от Ройтерс и БТА.

Произведен от слънчева и вятърна енергия, зеленият водород е стълбът на плана на Берлин за преход от изкопаеми горива, отбелязва новинарската агенция.

"Имаме нужда от партньори", каза Хабек, добавяйки, че в момента се изготвят договори и меморандуми за разбирателство, за да се осигури внос на зелен водород.

Хабек, чието министерство отговаря за енергетиката и който е и вицеканцлер на Германия, каза, че е важно да се намерят възможно най-много партньори, за да се избегне твърде голяма зависимост от отделни страни.

Министърът не споменава конкретни възможности за партньорства по линия на зеления водород, но за потенциала на Кения в осигуряването му става ясно от официалното посещение на канцлера на Федералната република Олаф Шолц в африканската държава.

По време на визитата си в Кения - на 5-6 май, дни преди изказването на Хабек, Олаф Шолц се изказа в полза на по-широкото използване на геотермална енергия като енергиен ресурс за Германия.

"Това е нещо, което можем да използваме и в Германия, и ще го направим. Защото в този начин на производство на енергия по щадящ климата начин има голям потенциал", заяви канцлерът днес при посещението си в най-голямата геотермална централа в Африка.

"Геотермалната енергия е достъпна на много повече места в Германия, отколкото хората си мислят днес", добави Шолц.

От геотермалната енергия може да се добива както топлина, така и електричество. Канцлерът бе впечатлен от факта, че до 2030 г. се очаква Кения да произвежда цялата си електроенергия от възобновяеми източници. "Ние също така взехме необходимите решения, за да постигнем нужното темпо, необходимо за достигане на амбициозните ни цели в областта на климата", заяви Шолц.

"Нашите 92 процента възобновяема енергия в електроснабдителната ни мрежа днес" са постигнати благодарение на "значителния принос от страна на германските технологии и германските инвестиции", заяви президентът на Кения Уилям Руто, отбелязвайки важната роля на Берлин в сектора за зелена енергия в страната.

Освен дългогодишните си инвестиции в геотермална енергия в Кения, Германия иска в бъдеще да се съсредоточи и върху изграждането на водородна икономика в африканската държава. Все още не е ясно дали Берлин ще може да се възползва от вноса на водород от Кения. За Кения обаче зеленият водород, произвеждан с електричество от възобновяеми източници, предлага голям потенциал. Това включва преди всичко производството на щадящи климата торове за селското стопанство, тъй като за производството на водород все още е необходимо да се използва природен газ.

Същевременно Руто призова германските политици да положат повече усилия в международен план, за да гарантират, че индустриализираните страни ще инвестират повече в проекти за зелена енергия в страните от "глобалния юг" - термин, описващ група от държави по линия на социално-икономически и политически характеристики, който обикновено се използва за страните от Африка, Южна Америка, Азия и Океания.