Австрийският оператор на подземни хранилища за газ RAG Austria изгради първото в света геоложко хранилище за водород в община Гамперн в Горна Австрия.

Обектът е с работен обем от 1,2 млн. куб м. Водородът се произвежда от електролизери с мощност от 2 МВт. Електроенергията постъпва от слънчеви електроцентрали и затова проектът се нарича "Подземно слънчево хранилище". В съобщение на компанията се отбелязва, че обемът на хранилището съответства на "лятното свръхпроизводство" на хиляда слънчеви централи, разположени върху индивидуални жилищни сгради.

Както отбелязва Маркус Митерегер, генерален директор на RAG Austria, "В нашия демонстрационен завод ние преобразуваме 4,2 милиона kWh лятно електричество в зимно електричество под формата на водород, като по този начин гарантираме надеждността на доставките на възобновяема енергия."

Водородът се произвежда от PEM електролизери на американската Cummins, които получават от мрежата сертифицирано "зелено" електричество и са с коефициент на полезно действие от 72% (електричество във водород) при налягане от 30 бара. В състава на предприятието влизат и компресорна инсталация, изсушаване на газа и газоочистка.

Водородът се нагнетява на дълбочина от около един километър и се съхранява в порест пясъчник с площ от около един квадратен километър. RAG иска да използва водорода в собствената си електроцентрала, разположена наблизо, за която изгражда осем километров тръбопровод. Там газова инсталация (електрическа мощност 370 kW, топлинна мощност 350 kW) ще генерира електричество и топлина. RAG избира да изгаря водород, защото пречистването би било твърде скъпо.

В проекта в Гамперн се вложени 15 млн. евро като Министерство на енергетиката е отделило 6 млн. евро чрез климатичния фонд. Плановете са обектът да бъде пуснат в търговска експлоатация през 2024 - 2025 г.

Компанията смята в скоро време да пристъпи към строителство на по-голяма система от подобен тип. Пилотната инсталация е насочена към това да покаже, че е възможно подземно съхранение на водород в големи обеми. Чрез нея участниците в проекта трябва да получат представа за особеностите на съхранението на водород при дадени геоложки условия, газов състав, технологии за сепарация.

Предишните проекти "Подземно слънчево съхранение" и "Подземно слънчево преобразуване" вече демонстрираха, че съдържание на водород до 20% може безопасно да се съхранява в резервоари за природен газ. Надграждайки това, проектът "Underground Sun Storage 2030" отива една крачка напред, се казва още в съобщение на компанията.

Лабораторни тестове показват, че съдържанието на водород също може да бъде увеличено до 100%. Следователно, като част от текущия полеви тест, изграждането на първото 100% водородно хранилище в реален мащаб ще се състои до 2025 г. в Рубенсдорф. В допълнение към RAG Австрия, Verbund, EVN, Energie AG и научните партньори Hycenta и Енергийният институт на университета Йоханес Кеплер Линц също участват в проекта USS 2030., заявяват от компанията.

Това не е единствения проект за съхранение на водород в геоложки формации. Немската енергийна компания EWE изгражда също опитно подземно хранилище за водород в в солен купол в Рюдерсдорф, Бранденбург, Германия.

През април 2022 г. немската енергийна компания Uniper също съобщи, че ще преоборудва подземно газохранилище в хранилище за съхранение на водород. Проектът HPC Krummhörn има за цел да тества конструкцията и работата на 100% водородно хранилище при реални условия. За тази цел ние използваме нашето съоръжение за съхранение на солна пещера в Крумхьорн в Северна Германия, което не се използва комерсиално от 2017 г. Плановете са демонстрационният проект да бъде пуснат през 2024 г. Инвестициите в него са от порядъка на 10 млн. евро, при обем за съхранение до 250 000 куб м водород.

През 2021 г. холандската компания Gasunie в разстояние на няколко седмици извършваше дейности по нагнетяване на водород в подземното си хранилище в Гронинген, Нидерландия.