Пазарът на геотермално отопление в Европа, на който доминират много малко страни през следващите години ще се превърне в привлекателно място за инвестиции предвид усилията на правителствата за търсене на алтернативи на скъпо струващото газово отопление, смятат анализаторите от Rystad Energy.

Според тях, общият капацитет на такива проекти ще надхвърли 6,2 ГВт термични (GWt) през 2030 г., което е с 58% повече от настоящото ниво от 3,9 GWt. Разходите за това се оценяват на сумата от 7,4 млрд. долара, се казва в анализ на компанията.

"Геотермалната енергия е практически неограничен източник на стабилна енергия, който може да играе решаваща роля за осигуряване на достъпност до енергия и сигурност през следващите десетилетия", отбелязва анализаторът от Rystad Energy Daniel Holmedal.

Исторически в сектора на геотермалното отопление лидери са Исландия, Франция и Унгария. От 2010 г. към тях обаче се присъединяват все повече страни, включително Германия и Нидерландия.

Отоплителната мрежа обикновено е най-значимият разход при проектите за геотермално централно отопление. Тези мрежи обикновено се финансират от местните власти или вече са изградени. От Rystad Energy уточняват, че в анализа си са изключени разходите за тези мрежи.

3e-news.net