Проучване на американския бизнес в Китай заключава, че търговската война между Вашингтон и Пекин има отрицателно въздействие върху него.

Цели 74,9% от близо 250 анкетирани компании заявиха, че повишаването на тарифите от двете страни влияе неблагоприятно на търсенето на продукти, на производствените разходи и на продажни цени, според съвместен доклад на Американската търговска камара в Китай и на Американската търговска камара в Шанхай.

40,7% от респондентите заявяват, че обмислят, или дори вече са преместили техни производствени съоръжения извън Китай. В същото време обаче по-малко от 6% посочват, че ще се преместят в САЩ, като 24,7% избират Югоизточна Азия, а 10,5% обмислят за своя производствена дестинация Мексико.

35,3% от анкетираните фирми приемат стратегията "в Китай за Китай", локализирайки производството и снабдяването в Китай, за да обслужват главно вътрешния пазар на огромната азиатска държава, без да наблягат на износа. В същото време 33,2% от респондентите отлагат или отменят инвестиционни решения с оглед на търговската война между Вашингтон и Пекин.

Американската търговска камара на Китай и нейната посестрима в Шанхай заявиха също така, че техните членове са посочили, че са изправени пред все по-големи пречки, като правителствени проверки, по-бавно освобождаване на стоите от митница и по-бавно одобрение за лицензиране и други приложения.

Самото проучване сред почти 250 американски компании с бизнес в Китай беше проведено, след като Пекин и Вашингтон увеличиха рязко митническите тарифи за двустранния внос по-рано този месец.