Решението за удължаване до септември на мярката 60/40 вече е официално. Обяви го лично премиерът Бойко Борисов в началото на извънредното заседание на Министерския съвет днес.

"Удължаваме мярката 60/40 до септември, за да може всеки бизнес в затруднение да се рестартира с наша помощ", заяви Борисов и потвърди изнесеното от социалния министър Деница Сачева в Студио Dir, че държавата има готовност мярката да се удължи до края на годината. Самата тя поясни, че до момента по мярката са подадени 15 371 заявления за над 260 000 служители. "За автобусния транспорт мярката ще достигне съотношение 80/20", допълни Сачева.

До момента по тази механизъм са изплатени 73 милиона лева за 170 000 души.

Министърът обяви и инициирането на нова мярка за намаляване на безработицата. Със 160 млн. лв. от Оперативна програма "Развитие на човешките развитие" ще се осигури работа срещу минимална работна заплата и осигуровки на част от незаетите.

По време на заседанието на парламентарната социална комисия в края на миналат сецмица министър Сачева съобщи, че мярката 60/40 ще продължи да действа с нов дизайн. Тя вече ще е отворена и за наемане на безработни от Бюрата по труда, като няма да се води за компенсации, а субсидия за заплати. Ще действа в същото съотношение на подкрепа- 60/40.

Работодателите ще имат възможност да наемат регистрирани в Бюрата по труда безработни, така че не само да се подкрепи наличната заетост. Ще се увеличат максимално икономическите дейности, които ще бъдат подкрепени. Ограничения ще има за селското стопанство, държавно управление и финанси и застраховане. Образование и здравеопазване ще станат допустими за подпомагане, но в някои подикономически дейности, които не получават държавни субсидии.

Процедурата за заявления от работодателите ще е същата. Предвиден е и текст тези, които са изчистили своите данъчни задължения към края на 2019 година, а за 2020-а са ги декларирали, но все още не са ги платили, да няма пречка да могат да кандидатстват по мярката.