Към вчерашна дата по мярката 60/40 са подадени общо 15 286 заявления за 259 256 работници и служители. Изплатените средства са 73 милиона лева за близо 11 000 работодатели и за запазване на над 170 000 работни места. Това съобщи по време на парламентарния контрол министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. Тя отговаря на въпрос на народните представители Надя Клисурска - Жекова, Виолета Желева, Димитър Данчев и Кристина Сидерова от БСП.

Министърът уточни, че сред тези 170 000 души няма повтарящи се хора, всеки е с уникален ЕГН. По думите на Сачева разликата до 259 хиляди се дължи на това, че някои от работодателите са подавали два или три пъти заявления, защото това е тяхно право.

"Точният брой запазени работни места ще станат ясни в края на този месец, когато ще приключи действието на мярката в сегашния й вид. А още по-точна ще е информацията, когато приключи последното плащане - в края на следващия", уточни министър Деница Сачева.

Министърът отрече да има манипулиране на фактите за мярката. Тя посочи, че данните са динамични - всеки ден някой подава заявление, като отказите не възпрепятстват компаниите да подават отново заявление.

До момента ГИТ е направила четири проверки на работодатели за сигнали за неизплатени възнаграждения в предприятия, получили компенсации, но не са установени нарушения, каза министърът. Според нея няма и данни за двойно финансиране на общински структури.

Сачева съобщи, че новият дизайн на мярката ще бъде гледан следващата седмица от Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Как и за какво ще се отпуска помощта с "нов дизайн"

По време на заседанието на парламентарната социална комисия министър Сачева съобщи, че мярката ще продължи да действа от 1 юли до 30 септември с нов дизайн. Тя вече ще е отворена и за наемане на безработни от Бюрата по труда, като няма да се води за компенсации, а субсидия за заплати. Ще действа в същото съотношение на подкрепа- 60/40.

За новия вид на мярката трябва отново подкрепа от Европейската комисия,

Работодателите ще имат възможност да наемат регистрирани в Бюрата по труда безработни, така че не само да се подкрепи наличната заетост.

Ще се увеличат максимално икономическите дейности, които ще бъдат подкрепени. Ограничения ще има за селското стопанство, държавно управление и финанси и застраховане. Образование и здравеопазване ще станат допустими за подпомагане, но в някои подикономически дейности, които не получават държавни субсидии.

Процедурата за заявления от работодателите ще е същата. Предвиден е и текст тези, които са изчистили своите данъчни задължения към края на 2019 година, а за 2020 са ги декларирали, но все още не са ги платили, да няма пречка да могат да кандидатстват по мярката.