Допълнителни 240 млн. лева осигури днес правителството, за да продължат да действат общо пет мерки за запазване на заетостта и за подкрепа на семействата заради пандемията. В рамките на заседанието на Министерския съвет премиерът в оставка Бойко Борисов е изтъкнал, че средствата за изпълнението на мерките са подсигурени, така че всякакви оправдания за липса на финансиране са неоснователни, съобщи пресслужбата на кабинета.

Със 117 млн. лв. ще бъде удължена мярката 60/40 до края на юни. До момента по нея са изплатени 1,158 млрд. лв. и са запазени над 300 000 работни места, посочват от МС.

Други четири мерки се подсигуряват с общо 120 млн. лева. До края на юни се осигурява мярката "Запази ме" за компенсиране на работниците от затворените бизнеси със 75 на сто от осигурителния доход. Отпуснатите средства са в размер на 25 млн. лева. По тази мярка вече са преведени 62,5 млн. лв. за компенсации на 51 653 работници, уточняват от МС.

Общо 50 млн. лв. се насочват към мярката "Заетост за теб", с която се подпомагат работодатели да разкриват нови работни места и да назначават безработни за до 6 месеца, като се покрива минималната работна заплата. До момента по програмата са разкрити близо 20 000 нови работни места. С допълнителните средства може да бъдат разкрити още 11 000 работни места, допълват от правителствената пресслужба.

Програмата за осигуряване на детегледачи "Родители в заетост" продължава да работи с осигурените нови 23 млн. лева. Интересът към програмата е голям. Документи по нея ще може да се подават до края на май. От началото й са платени 73,9 млн. лв., като 6888 родители и семейства са ползвали или ползват в момента детегледач.

Други 22 млн. лв. са предназначени за мярката за подпомагане с по 290 лв. на работно място в най-пострадалите сектори "Хотелиерство и ресторантьорство", "Туризъм" и "Транспорт". По тази мярка, която се удължава до края на май, са запазени 33 000 работни места, а преведените на фирмите средства са 48,2 млн. лева. Получили са ги 2936 работодатели и самоосигуряващи се.

В края на правителственото заседание министър-председателят в оставка Бойко Борисов е благодарил на вицепремиерите и министрите за работата им през изминалия мандат. "Благодаря на всички Вас за работата, която вършите до последния момент", е заявил премиерът в оставка и е акцентирал върху част от успешните политики, реализирани през последните четири години. Борисов е добавил, че е важно да има реални решения и предложения, с които да се надгражда постигнатото занапред, а не популизъм, какъвто има в настоящия парламент.