Турция регистрира инфлация от 64,77 процента през декември на годишна база, което е най-високото равнище от 2001 г., сочат оповестени днес данни на Турския статистически институт, цитирани от частната телевизия Хабертюрк и БТА.

На месечна основа отчетената инфлация е от 2,93 на сто.

При цените на едро годишната инфлация, регистрирана през декември, е 44,22 на сто.

По данни на Турския статистически институт, като се вземат предвид 12-месечните средни стойности на инфлацията към декември 2023 г., потребителските цени са се увеличили с 53,86 на сто, а цените на производител на вътрешния пазар - с 49,93 на сто.

На месечна база при цените на едро е регистрирана инфлация от 1,14 процента.

Официалната статистика отчете през ноември инфлация от 61,98 процента на годишна база.

Вчера бяха обявени данните за инфлацията в Истанбул - 75% през декември на годишна база.

Според обявените данни инфлацията за декември в мегаполиса е била 3,52 процента спрямо ноември м.г. и 74,88 процента спрямо декември 2022 г. Най-голямо увеличение през декември т.г. е имало в сектора на здравеопазването.

Данните за Истанбул са важен показател за състоянието на икономиката в страната, тъй като голям брой индустрии и логистични съоръжения са разположени както в самия град, така и в околностите му.

По данни на Истанбулската търговска камара (ИТК) индексът на потребителските цени, който е индикатор за движението на цените на дребно, се е увеличил с 3,52 процента в сравнение с предходния месец, а индексът на цените на едро се е увеличил с 2,31 процента, предаде частната турска телевизия НТВ, на която се позова БТА. През декември миналата година е отчетена инфлация на годишна база на равнище 74,88 процента при цените на дребно и 62,77 процента при цените на едро.

На фона на данните за инфлацията в Турция, валутните резерви на Централната банка на страната са достигнали рекордните 145,4 милиарда долара в края на декември, съобщи турският президент Реджеп Тайип Ердоган в свое изказване миналата седмица. Той изрази надежда, че възходящата тенденция на инфлацията ще бъде прекъсната през втората половина на 2024 г. благодарение на мерките, предприети от Централната банка и Министерството на финансите.