Турция подготвя нов закон, обхващащ криптоактивите, за да убеди Работната група за финансови действия да я извади от "сивия списък" на страните, които не са предприели достатъчно действия за предотвратяване на изпирането на пари и финансирането на тероризма, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Работната група за финансови действия срещу изпирането на пари понижи рейтинга на Турция до т.нар. сив списък през 2021 г. В обръщение към парламентарна комисия вчера вечерта министърът на финансите на Турция Мехмет Шимшек каза, че докладът на Работната група е установил, че Турция напълно отговаря на всички изисквания, с изключение на един от 40-те стандарта на междудържавната надзорна организация.

"Единственият отворен въпрос в рамките на техническите съответствия е работата, свързана с криптоактивите", каза Шимшек. "Ще представим предложение за закон относно криптоактивите на парламента във възможно най-кратък срок. След това няма да има причина Турция да остане в този сив списък, ако няма други политически съображения", добави той.

Шимшек не даде повече подробности за планираните законови промени.

Работната група за финансови действия срещу изпирането на пари, създадена от групата на развитите икономики Г-7 с цел защита на световната финансова система, предупреди Турция през 2019 г за "сериозни недостатъци", включително необходимостта от подобряване на мерките за замразяване на активи, свързани с тероризъм и разпространение на оръжия за масово поразяване.