Турската централна банка повиши днес основната си лихва за шести пореден месец до 40 на сто - най-високото ниво, откакто турският президент Реджеп Тайип Ердоган е на власт, съобщи Франс прес.

Банката вдигна водещата си лихва (едноседмичната репо лихва) с пет процентни пункта спрямо миналия месец.

"Комитетът по паричната политика прецени, че текущото ниво на затягане на паричната политика е значително близо до нивото, необходимо за установяване на курс на дезинфлация", заяви банката след края на заседанието си в четвъртък.

Новото агресивно вдигане на лихвите изненада повече икономисти и анализатори, които очакваха доста по-умерено повишение с около 250 базисни пункта. От юни насам, непосредствено след преизбирането на президента Реджеп Ердоган, централната банка на Турция повиши едноседмична репо лихва с цели 3150 базисни пункта (с 31,5%), като подобно повишение с по 500 пункта имаше и на предходните две заседания.

След като спечели изборите, Ердоган избра бившия банкер от Уолстрийт Хафизе Гайе Еркан за шеф на централната банка. Тя въведе рязък обратен завой в тогавашната политика на банката, за да облекчи икономиката на страната, намиращата се под стрес от изчерпаните валутни резерви и нарастващите инфлационни очаквания.

"Темпът на затягане на паричната политика ще се забави и цикълът на затягане ще бъде завършен за кратък период от време, но затегната парична политика ще се поддържа толкова дълго, колкото е необходимо, за да се осигури устойчива ценова стабилност", заяви още банката.

Банката започна да намалява лихвата в края на 2021 г. в съответствие със схващането на Ердоган, че понижаването на лихвения процент се бори с инфлацията, което противоречи на традиционната икономическа теория. Инфлацията в Турция достигна 24-годишен връх от 85 процента миналата година.

Годишното ниво на инфлацията в Турция се ускори за трети пореден месец през септември 2023 г., достигайки 61,5 процента от 58,9 процента през август.

В началото на месеца Централната банка на Турция повиши прогнозите си за растежа на цените за тази и следващата година съответно на 65 на сто и 36 на сто.