Ирена Георгиева взе участие в годишната среща на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции (АБТТА) в Троян, предаде БТА.

"Беше труден летен сезон, но не толкова, колкото се очакваше в началото на пролетта. Отчитаме спад на приходите от туризъм, но все още не сме отчети резултатите от август и септември", каза още Георгиева.

По думите й за сметка на намаления брой руски и украински туристи, избрали за почивка страната ни, има увеличен интерес от французите, чиито ръст е 11 процента.

Заместник-министърът добави, че има отлив и от централноевропейските пазари, но са се увеличили туристите от Израел и Близкия Изток.

Повишава се и интересът от китайски инвеститори, които са изразили положително отношение към страната ни и се очаква ръст на туристи от азиатската страна.

Според заместник-председателят на Управителния съвет на АБТТА Ирина Найденова, за да се повиши туристическият поток, е необходима промяна на различните форми на реклама и маркетинг от страна на държавата, като се използват новите технологии като социални мрежи и интернет представяне.

Трябва да има и контрол на резултатите от кампаниите, които се провеждат в различните държави.

Като основни проблеми Найденова открои липсата на кадри, инфраструктурата, статута на определените туристически региони и комплекси.

Заместник-министър Ирена Георгиева каза още, че част от промените в Закона на туризма предвиждат националните курорти да придобият статут, да се намери решение за обединение на бранша, туроператорската застраховка да бъде по-действаща гаранция за правата на потребителите.