За бизнеса, от който идвам е изключително важно да бъде осъзната причината за правене на дадена инвестиция, участието ни днес тук е свързано с думата инвестиция. Като представител на Уникредит Булбанк имам ясна идея защо го правим. Правим го, защото нас ни е грижа. Грижата е една от основните културни ценности на Уникредит. Нас като компания и мен лично ни е грижа за това, което ни предстои, грижа ни е за бъдещето на планетата. Мен ме е грижа къде ще живее детето ми, защото съм майка, грижа ме е затова, което ще се случи в Европа, грижа ме е затова какво ще стане с България. Искам да споделя с Вас три неща, които според мен са важни за това Зеленият преход да бъде успешен.

Банките и финансовите институции като цяло, всички, които представляваме различни аспекти на финансовата система сме ключов катализатор преходът да се случи реално и успешно.

Да започнем първо с това да имаме ясна цел накъде вървим и как ще го направим. Това ще ни помогне да канализираме по правилния начин инвестициите, защото ще знаем къде и към кои сектори да ги насочим. Това не е работа за един министър, нито е работа за една компания, нито най-вероятно е работа за една банка. Това е работата, която очевидно трябва да свършим всички заедно, да имаме ясна посока за България къде и как ще направим този преход.

Нашата страна има две предизвикателства в икономиката, всички знаем че сме въглеродоемки като промишленост, от друга страна има региони, които са по-слабо развити. Не трябва да забравяме, че по никакъв начин не става въпрос само за екология. Това, което говорим в момента не е само екология. За екология си говорим от много години, не е нещо ново за нас, ние сме финансирали много проекти в тази посока. Много представители на бизнеса са го правили и го правят. Говорим за една по-мащабна промяна и не бива да забравяме, че в модерната дума ESG (Environmental, Social and Governance- екологично, социално и корпоративно управление) освен E има S и G буквите. Този преход трябва да стане по справедлив начин за всички, което също е трудно да бъде разбрано как точно ще се случи.

И тук ще премина към трета точка, свързана с начина, по който според мен трябва да се случат нещата, тя е свързана с това, че ние трябва да действаме веднага, няма време да чакаме.

Инвестицията в екологично управление е кауза-as sustainable as possible-as soon as possible

Ние в Уникредит Булбанк си харесахме много ASAP - as sustainable as possible във всяка една част на бизнеса, който правим и as soon as possible. Но може би най-сложното е да преведем на хората за какво става въпрос. Много хора и много малки компании не знаят какво точно трябва да се случи и какво точно ги очаква, това го чухме и в проучването на Trend, и на много участници в Green Transition (Зелената сделка - иновации, инвестиции и справедлив преход). Тук виждаме нашата роля като банка и финансова институция. Ние от една страна канализираме инвестициите, финансите.

Уникредит е инвестирала 200 млн. лева във възобновяема енергия и 8 млн. лева в социални проекти

В Уникредит на база на текущата таксономия, първите наченки на такава таксономия, отбелязваме около 200 млн. лева инвестиции във възобновяема енергия и 8 млн. лева са свързани със социални инвестиции. Но това е само върхът на айсберга. От друга страна работим с колегите днес да разширим тази таксономия и да видим и другите проекти, които са там и не са разпознати. Но това не е достатъчно. Големите знаят какво да правят, те имат цели отдели, които се занимават с това особено сектори, които са свързани с екологията, имат планове, правят необходимите стъпки. Но има една голяма маса компании и граждани, които не знаят какво да правят. И ние виждаме нашата роля като голяма банка с голямо географско покритие и широка консултантска мрежа в това да им помогнем да го разберат. Затова започнахме от обучението вътре за нас първо, така че да обучим нашите колеги, за да знаят за какво говорим. Само 3500 човека в Уникредит за тази година са минали поне едно обучение, свързано с ESG.

Има вече ядро от колеги в различните направления, които имат и по-висока експертна квалификация, така че да може да осъществим нашето разбиране as sustainable as possible навсякъде вътре в банката, не ESG да бъде един отдел, който да е новия Cоmpliance, който да казва: "Вие не спазвате правилата или не може да финансирате определено нещо!". Екологичното, социално и корпоративно управление е политика, която да бъде внедрена във всички продукти, които създаваме. Така виждам нашата роля освен да канализираме инвестициите, да бъдем проводник на знанията, които трябва да стигнат до хората и да им помагаме да разберат какво ще им се случи, какво точно ще представлява Зеления преход за тях.

Вижте снимки от събитието ТУК >> >> >>