Румънският премиер Лудовик Орбан заяви днес, че природният газ трябва да стигне до колкото се може повече от домовете на румънците и по този начин да доведе до подобряване на качеството на живота им, предаде Аджерпрес.

Той добави, че за тази цел правителството отпуска над един милиард евро за създаване на мрежи за дистрибуция на газ в населените места, където такива не съществуват.

Премиерът Лудовик Орбан и президентът Клаус Йоханис участваха днес в церемония по повод приключването на строежа на първата фаза от проекта БРУА, която се състоя в компресорната станция в село Жупа, окръг Караш-Северин. Инвестицията в размер на 423 милиона евро позволява диверсификация на източниците за снабдяване с газ на Румъния, отбелязва агенцията.

"Румънският газ трябва да стигне до домовете на румънците и трябва да подобри качеството на живот за всеки румънец. Ние гарантираме това, защото освен инвестициите в Трансгаз, вече сме отпуснали над един милиард евро (...) за създаването на дистрибуция на газ в населените места, които не са свързани с газопреносната мрежа", заяви Орбан.

Премиерът отбеляза още, че топлофикационната система в Румъния има нужда от големи инвестиции, за да намали загубите, тъй като този сектор "пострада изключително много" през последните 20 години.

Той определи газопровода БРУА като "една изключително важна инвестиция за Румъния и Европа".

От своя страна президентът Йоханис подчерта, че "Румъния е вторият по големина производител на газ в Европа, а половината от населението се грее на дърва".

"Румънците трябва наистина да се възползват от ресурсите, с които нашата страна разполага", заяви президентът.