Така нареченият удължителен закон за бюджета не получи одобрение от Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Беше подкрепен от страна на национално представителните организации на работодателите, но не и от национално представителните организации на работниците и служителите. Това заяви на брифинг в Министерския съвет служебният вицепремиер и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров, след днешното извънредно заседание на НСТС. 

Няма да се намаляват социални плащания

"С този законопроект се дава възможност да бъдат изплащани увеличените социалноосигурителни плащания. Спекулациите, които бяха направени в общественото пространство, че ще има намаление на социални плащания, се опровергават. Няма да има намалени плащания. Напротив, някои от тях ще се увеличат", заяви Лазаров, цитиран от БТА. Като пример той посочи финансовата подкрепа по Закона за хората с увреждания, която ще бъде увеличена с 22 на сто, предвид действащия автоматичен механизъм на обвързването ѝ с официалната линия на бедност в страната.

"Този бюджет замразява доходите"

Представителите на синдикалните организации заявиха, че този бюджет е един от най-лошите варианти, защото замразяването на минималната работна заплата на 710 лв. и неприемането на необлагаем минимум на доходите са неприемливи.

"Всички параметри, които бяха заложени до момента, се предлага да бъдат удължени, без да се знае докога. Елементарна отговорност за базисни управленски решения няма кой да носи в държавата", смята главният икономист на КНСБ Любослав Костов. Според него така се замразява политиката по доходите, което, в условието на голяма инфлация, не отговаря на очакванията на обществото.

Мерките за бизнеса и хората ще продължат

"Увеличението на пенсиите ще продължи да действа и през следващата година. Всички мерки за бизнеса и хората ще продължат да действат. Общините трябва да са спокойни, защото така се осигурява финансиране в реален размер по фактура за отопление на училища и детски градини, както и осветление на улиците. Със законопроекта е уредено и финансирането на дейности за непредвидени и неотложни разходи", увери служебният министър на финансите Росица Велкова.

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) провежда извънредно заседание в Гранитна зала в сградата на Министерския съвет

Снимка: БТА

Тя обясни, че служебният кабинет предлага удължаване на действието на досегашния бюджет за догодина, а не нов, защото бюджетът изисква в него да бъдат отразени политиките на правителство, подкрепено от парламентарно мнозинство.

"Общините трябва да са спокойни, защото така се осигурява финансиране по реален размер по фактура за отопление на училищата и детските градини, за осветление на улиците. Със законопроекта е уредено и финансирането на дейности за непредвидени или неотложни разходи, ако се появят ситуации, които изискват такива спешни решения", добави финансовият министър, цитирана от БНР.

Работодателските организации изразиха подкрепа

Подкрепа за удължаване на разпоредбите на закона за бюджета изразиха представителите на работодателските организации.

"За нас това е закон, който ще даде възможност политиките, провеждани през тази година, да продължат и през периода, докато бъде гласуван редовен бюджет за 2023 година. Този законопроект дава високи гаранции за стабилност", смята Добри Митев, председател на Управителния съвет на Българската стопанска камара.

"Поздравяваме правителството за национално отговорната позиция да внесе удължаващ закон, който да гарантира продължаване на постигнатото до момента", допълни Митев.

Васил Велев - изпълнителен директор на Стара планина холд АД и председател на Управителния съвет на Асоциация на индустриалния капитал

Снимка: БТА

"Това е единственият правилен подход. Всякакъв друг подход крие много рискове, които са напълно неоправдани и излишни", смята Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал.

Чрез този закон се запазват всички социални плащания в настоящия им размер и не се раздува допълнително дефицитът. Прекомерното увеличаване на дефицита отдалечава страната ни от влизането в еврозоната през 2024 г., предупредиха работодателите. Те обаче настояха за по-сериозна подкрепа за бизнеса заради високите цени на енергоносителите.

Росица Велкова обяви, че правителството подготвя проект на закон, така че да се определят приходите, които ще бъдат администрирани във Фонд "Сигурност на електроенергийната система", и програмите за подпомагане и за подкрепа на бизнеса за високите цени на енергоносителите. Според нея подкрепата няма да е по-негативна спрямо сега действащата.

Как се стигна до това извънредно заседание 

Правителството и социалните партньори обсъждаха една единствена точка - Проект на Закон за прилагане на разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г., Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г. и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 г.

Служебните министри предлагат удължителен закон за бюджета (снимка архив)

Снимка: БТА

С удължителния закон се запазва действието на всички политики, помощи за домакинствата и бизнеса, и размера на пенсиите, докато бъде избрано редовно правителство, каза пред депутатите във вторник, 25 октомври, служебният министър на финансите Росица Велкова.

Днес финансовият министър отбеляза, че досега няма служебно правителство, в рамките на което да е приет закон за държавния бюджет на България за съответната година. "На служебно правителство е приемана единствено актуализация на закона за държавния бюджет за 2021 г. през септември 2021 г."

Няма служебно правителство, което е подготвило изцяло нов бюджет за следващата година, а при миналогодишната актуализация се създадоха "съществени отклонения", подчерта още министър Велкова и гарантира, че с т.нар. "удължителен закон" се гарантират всички плащания от хазната.

В свое съобщение МФ наскоро подчерта, че за съставянето на бюджетната рамка се изисква в средносрочна перспектива да бъдат отразени приоритетите и допусканията за развитие на политиките и формираните на тази основа цели на фискалната политика, обвързани с фискалните правила и ограничения по Закона за публичните финанси. Поради това служебното правителство е поставено пред невъзможността да се ангажира с внасянето в Народното събрание на проектобюджет за 2023 г. със средносрочна бюджетна прогноза за периода 2023-2025 г., респективно и проектобюджети на ДОО и на НЗОК за 2023 г.