Около 80 полета от летище "Схипхол" в Холандия са отменени днес заради национална стачка на транспортните работници, която парализира също така автомобилния и железопътен транспорт, предадоха световните агенции.

Много самолетни компании анулираха полетите си. Сред тях са Ка Ел Ем (KLM), Райънеър (Ryanair) и ИзиДжет (EasyJet), заяви говорителят на летището Вилемейке Костер, цитиран от Франс прес и БТА.

Националната Ка Ел Ем предлага опция за промяна на билета безплатно, допълва Асошиейтед прес.

Повечето автобуси, влакове, трамваи и фериботи в Холандия днес не работят, тъй като профсъюзите са организирали еднодневна стачка като част от кампанията срещу повишаването на пенсионната възраст.

По някои пътища има задръствания.

Само четири влака на час обслужват маршрута между летището и Амстердам вместо обичайните 25.

Летищните власти предупреждават на сайта си: "Не пътувайте до "Схипхол", освен ако не е крайно необходимо."

Властите на Амстердам са отворили голям тунел под водната артерия Ей за велосипедисти, за да могат хората да стигат до работните си места.

Профсъюзите настояват за по-добри условия за пенсиониране и да не се вдига пенсионната възраст, която в момента е 66 години. Правителството предлага пенсионната възраст през 2022 година да стане 67 години и три месеца.

Някои университети и колежи, сред които Амстердамският и Утрехтският, са променили графика на изпитите заради нарушения обществен транспорт, който се ползва активно от студентите