Президентът на САЩ Доналд Тръмп увери, че търговската война с Китай ще е "доста кратка", предаде Ройтерс.

"Мисля, че имаме много добри разговори с Китай. Те много искат да постигнат сделка", каза Тръмп пред журналисти в град Мористаун, щата Ню Джърси.

Американският президент заяви, че скоро разговаря с китайския си колега Си Цзинпин, но не уточни кога. Предвиденият за другия месец следващ кръг от преговорите между САЩ и Китай, ще се проведе, увери още той.

Тръмп прогнозира, че Пекин няма да отговори на последната серия от американски мита върху китайски стоки за 300 милиарда долара.

"Мисля, че колкото по-дълго продължава (търговската война), толкова по-силни ставаме ние. Имам усещане, че тя ще е доста кратка", увери Тръмп.

Президентът на САЩ даде да се разбере, че не иска Китай да потуши с насилие продемократичните протести в Хонконг.

"Обезпокоен съм. Не искам да видя репресии с насилие", каза Тръмп.

Американският президент заяви, че има "пълно доверие" в китайския си колега Си Цзинпин. Си "би могъл да реши проблема бързо", ако се срещне лично с лидерите на протестите, увери той.

Тръмп изрази задоволство, че САЩ и Великобритания, според него, се придвижват бързо към търговско споразумение. Сделката ще е "фантастична и голяма", отбеляза той.

Американският президент се спря и на проблема с честите масови убийства със стрелба в Съединените щати. Той приписа тези атаки на психичноболни хора и призова за изграждане на повече пхисиатрични болници в страната.

Тръмп изрази подкрепа и за затягане на проверките на хората, които желаят да си купят огнестрелно оръжие. "Не искаме луди хора да притежават огнестрелни оръжия. Те, те натискат спусъка. Не оръжието. Те натискат спусъка. Затова трябва да проверяваме много сериозно за душевно заболяване", каза Тръмп.