Извън законопроекта за 1,9 трилиона долара облекчаваща помощ срещу Ковид-19, президентът на САЩ Джо Байдън и конгресмени полагат основите на следващ законодателен приоритет - отдавна желаната подкрепа за националните пътища, мостове и друга инфраструктура. Проектът обаче може срещне съпротивата на републиканците заради големите разходи, отбелязва Асошиейтед прес.

Байдън и екипът му са започнали дискусии за възможните параметри на инфраструктурен пакет с членове на Конгреса. Разчита се особено на това, че неотдавнашната борба на Тексас с спирането на тока и недостига на вода след жестоката зимна буря дава възможност за споразумение за устойчиви разходи за инфраструктура.

Джина Маккарти, национален съветник на Байдън по климата, коментира пред АП, че смъртоносната зимна буря в Тексас трябва да бъде "сигнал за събуждане" за необходимостта от енергийни системи и инфраструктура, които са по-надеждни и устойчиви.

"Инфраструктурата не е изградена така, че да устои на тези екстремни метеорологични условия", каза Лиз Шерууд-Рандал, помощник на президента по вътрешната сигурност. "Знаем, че не можем просто да реагираме на екстремни метеорологични събития. Трябва да имаме план за тях и да се подготвим за тях", добави тя.

Очаква се Белият дом да излезе с предложение през март.