След 2025 г. тецовете на въглища ще продават по-скъп ток на свободния пазар. В рамките на мащабния възстановителен план на ЕС не се предвиждат средства за централите, които произвеждат електроенергия от въглища. Това каза пред bTV енергийният министър Теменужка Петкова.

"До 2025 г. може да се използва т.нар Механизъм за капацитет за подпомагане на централите на въглища. След това те ще трябва да си купуват емисиите, чиято цена расте", обясни тя и призна, че това значи по-висока цена на техния ток на свободния пазар.

"Всяка централа трябва да си направи свой икономически преглед, за да прецени доколко конкурентоспособна ще е", каза още Петкова.

Енергийният министър призна, че централите в Маришкия басейн са базови мощности за страната и без тях не може да се гарантира стабилността на електроенергийната система. Тя се ангажира с гарантирането на нормалната работа на централите.

"ЕК предстои да направи анализ на 3 области - Стара Загора, Перник и Кюстендил, като ще бъдат направени териториални планове за енергийна трансформация. Над една трета от новите 12 млрд. от Европа ще са за енергийна ефективност, като ще има 3 млрд. за саниране на сгради, близо половин милиард за подмяна на осветлението в градовете и др. Нашата икономика е най-енергоинтензивната в ЕС", отбеляза още Петкова.