Страните от Г-20 планират да предложат на държави с по-ниски доходи мораториум върху плащанията по двустранни кредитни споразумения като част от план за борба с пандемията от коронавирус и предотвратяване на дългова криза в страните с нововъзникващи пазари. Това съобщаваща високопоставен представител на групата, цитиран от в. "Файненшъл таймс" и БТА.

Предложението предвижда замразяване на плащанията по суверенните дългове за шест или девет месеца, а евентуално и до 2021 година, както призоваха миналия месец Международният валутен фонд (МВФ) и Световната банка, посочва източникът. Очаква се идеята да бъде съгласувана на срещата на министрите на финансите от Г-20 по-късно тази седмица.

Богатите страни и международните организации ще използват периода на мораториума, за да разработят ясни критерии за всяка страна за бъдещето на задълженията - дали това ще бъде отписване, отсрочка или преструктуриране на задълженията.

На фона на пандемията от коронавирус се натрупват опасения за дълговата стабилност на множество страни с ниски доходи, които взеха големи кредити след финансовата криза от 2008 година и сега нямат ресурси да се справят с икономическите проблеми, породени от разпространението на Ковид-19. Освен здравната криза, те се борят с висока задлъжнялост, бюджетни дефицити, срив на приходите и отслабване на валутите.

"Файненшъл таймс" отбелязва, че страните, получили от други държави двустранна (пряка) помощ с цел развитие, тази година трябва да изплатят по дълговете си около 40 млрд. долара, от които 18 млрд. долара по междудържавни заеми.

Изданието посочва, че Китай би могъл да се противопостави на съгласувани действия на Г-20 в тази сфера, тъй като той е голям кредитор на редица от най-бедните страни в света. Според източника обаче Пекин също е готов да поеме съответните ангажименти.

МВФ и Световната банка по-рано призоваха да бъде замразено обслужването на дълговете на 76 страни, които имат право да получават помощ от Международната асоциация за развитие, припомня ТАСС. Това са близо 40 държави от Африка, редица страни от Латинска Америка и Югоизточна Азия, Афганистан, Йемен, Монголия, Киргизстан, Косово, Молдова, Таджикистан и Узбекистан.