За да се върне в глобалната надпревара за производството на авангардни полупроводници, Япония ще разчита в голяма степен на стартираща "от нищото" компания, създадена през 2022 г., която иска да се развие много бързо, както подсказва името й - "Рапидус" (Rapidus - от латински "бърз").

Въпреки че имаше доминираща позиция на световния пазар на полупроводници през 80-те и 90-те години на миналия век, днес Япония изостава с "повече от десетилетие" от конкуренцията, казва президентът на "Рапидус" Тецуро Хигаши пред Франс прес.

"Ще трябват много пари, само за да се навакса забавянето", подчертава Хигаши, който е бивш ръководител на "Токио електрон" (Tokyo Electron), голям японски производител на оборудване за полупроводниковата индустрия.

"Рапидус" е основана през 2022 г. от осем големи частни японски компании, включително "Тойота" (Toyota) и "Сони" (Sony), като същевременно е силно подкрепена от правителството на страната чрез 5,5 милиарда евро (920 милиарда йени) субсидии до момента.

Едва няколко месеца след създаването си, "Рапидус" завързва стратегическо партньорство с американската Ай Би Ем (IBM). Целта е постигане на широкомащабно японско производство на полупроводници с точност на гравиране от 2 нанометра, новият "свещен граал" на сектора, за да отговори на експоненциалните нови изисквания (адаптивни и устойчиви) за обработка на данни от изкуствен интелект (AI) и изчислителен квант.

"Светът става дигитален. За Япония е изключително важно да изгради много силна индустрия в новите технологии", посочва Хигаши.

"Рапидус" започна работа по първата си леярна в Читосе, на остров Хокайдо (Северна Япония), миналия септември, надявайки се да започне пилотна производствена линия през 2025 г. и широкомащабно производство през 2027 г.

Стартиращата компания вече е наела повече от 400 души и планира да нарасне до 1000 служители до 2027 г.

Подобно на САЩ и Европа, Япония също се стреми да стане по-автономна в полупроводниците, за да намали зависимостта си от страни като Китай на фона на повишените геополитически рискове.

По същата тази причина Япония привлече световния гигант в областта - тайванската Ти Ес Ем Си (TSMC), която откри първата си мегафабрика в югозападната част на страната през февруари.

Хигаши предпочете да избегне въпроса за геополитическите проблеми в сферата на полупроводниците, но приветства засилващото се сътрудничество в този сектор между приятелски страни като Япония и САЩ. През април "Рапидус" откри в Силициевата долина първото си дъщерно дружество в чужбина.

Държавното посещение на японския премиер Фумио Кишида във Вашингтон миналия месец беше възможност за двете страни да потвърдят желанието си да работят в тясно сътрудничество в тази сфера.

Силната връзка между Токио и Вашингтон "може да е последният шанс за Япония" да съживи своята полупроводникова индустрия, смята президентът на "Рапидус".

Компанията възнамерява да навлезе в нишата на персонализираните чипове за трети страни, като намали целия цикъл на 3D проектиране, производство и опаковане на тези продукти.

"Не планираме да се конкурираме директно с големи производители на полупроводници. Ние ще бъдем в пазарния сегмент, който изисква гъвкавост", обяснява Тецуро Хигаши и допълва, че целта е насочване към клиенти, чиито дизайн на чипове не отговарят на стандартите на водещите компании в сектора.

Целта за бързо овладяване на 2-нанометрова технология беше посрещната с известен скептицизъм, тъй като японската полупроводникова индустрия в момента произвежда само 40 нанометра или повече.

От своя страна президентът на "Рапидус" подчертава, че този амбициозен проект прави възможно обединяването на целия японски сектор, който все още има добри основи от материали и машини за полупроводниковата индустрия.

При всички положения Япония не може да си позволи да се провали с "Рапидус", тъй като конкурентоспособността и икономиката на страната ще зависят в бъдеще от успеха на компанията, смята Хигаши.