"ПЕС подкрепя предложението на ЕК за възстановяване на европейската икономика. Ние сме първото политическо семейство, което застана единодушно зад него. Не съм доволен от тромавото вземане на решенията в ЕС, но сега се правят стъпки в правилната посока. Добре е, че цялата мощ на европейската икономика застава зад този общ дълг, защото иначе отделните държави можеха да станат жертва на спекулативно отношение от страна на финансовите пазари. Ако сега Европа не действа заедно и хората се почувстват изоставени, това ще налее в антиевропейските настроения и реторика."

 

Така президентът на ПЕС Сергей Станишев коментира в предаването "Седмицата" на Дарик радио предложението на ЕК за 1.8 трилиона евро за страните-членки за борба с последиците от пандемията и бюджет в предстоящия програмен период.

Той аргументира предложението си за антикризисен щаб у нас, в който всички засегнати страни - работодатели, синдикати, правителство, политически партии и граждански организации, да кажат мнението си за разходването на предвидените близо 12 млрд. евро от ЕС за България.

"Това не са пари на калпак. Трябва да се изготви бързо и с консенсус Национален план за възстановяване, който да предвижда не просто връщането на статуквото в икономиката, а да очертае новите конкурентноспособни предимства на страната ни. Нужна ни е стратегия за привличането на производства на европейски компании, които сега ще преориентират инвестициите си от Азия и от други части на света. Но затова е необходима активна позиция на държавата, както и търсенето на съюзници", обоснова се лидерът на европейската левица.

Данъците не са свещена крава

Попитан за намеренията за промяна в косвените данъци, Станишев коментира, че "те на са свещена крава, а инструмент за добро управление на държавата и за добруването на нейните граждани. Но не бива да се пипат по време на криза, необходимо е успокояване на обстановката и ясен икономически анализ откъде ще компенсираме приходите в бюджета. Назрял е моментът за обществен дебат на тема данъчна система и процент на преразпраделение през бюджета, защото у нас той е много по-нисък отколкото в Европа."

"Предложенията за излизане от кризата са леви и това е шанс за БСП, иска ми се да я видя по-активна."

Мая Манолова е конкурент, моят интерес е БСП да се представи силно на изборите

Запитан за кампанията в БСП и взетото на подпис решение на НС за датите на прекия избор и конгреса на партията, Станишев коментира, че свикването на пленум щеше да е силен политически знак и да даде оценка на правителството за справянето с кризата. "Партията има експерти, които да дадат предложения в социалната и в икономическата област и това щеше да направи много по-видима БСП след отсъствието й в последните месеци.

"Президентът на ПЕС коментира още, че кампанията за председател не налива енергия, а води до разделения и очерта критериите пред кандидатите: силна платформа, състоянието и физиономията на БСП и отношението на партията към европейското политическо семейство.

На въпрос как оценява проекта на Мая Манолова "Изправи се.БГ", лидерът на социалистите посочи, че ако формацията се яви на избори сама (защото би могла да бъде и в коалиция с БСП), то тя ще бъде конкурент на левицата, а "моят интерес е БСП да се представи силно и да спечели изборите!"