"Основен приоритет на основните работодателски организации у нас досега винаги е било запазването на данъчната система в страната. Ние прекрасно знаем защо работи икономиката, на каква данъчна база е стъпила и винаги сме настоявали това да продължи." Това заяви главният изпълнителен директор на КРИБ Евгений Иванов по Нова.

Работодателските организации у нас изразиха подкрепа на настоящата данъчна система у нас. Те алармираха в декларация, че промяна в нея би довела до сериозни проблеми. "Всяка радикална промяна в системата би изложила на риск и би поставила под съмнение стабилността и предвидимостта на бизнес средата и би отправила неблагоприятни сигнали към предприятията и инвеститорите", се казва в декларацията на организациите АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, обединени в АОБР.

"Всяка година обявяваме нашите приоритети в декларация. Един от най-основните ни приоритети винаги е бил запазване на данъчната система и плоския данък. Тази година решихме да не включваме този приоритет в нашата декларация, защото мислихме, че данъчната система вече е даденост и виждате какво се случва - зло почивен ден няма", коментира Иванов.

"Гласовете досега бяха от опозицията, партията на социалистите, някои провалили се вицепремиери, свързани с фалита на банковата система. Страшно стана, когато държавният глава се намеси и защити своята партия. Той застана на страната на тези, които искат у нас нещата да не вървят, защото сменяйки системата, очевидно е, че нещата ще влязат в период на хаос, в който дивиденти могат да имат само тези, които искат нещата да не вървят", отбеляза главният изпълнителен директор на КРИБ.

Той е категоричен, че от АОБР знаят как се прави икономика и не могат да приемат съвети от "хора, които не знаят къде се продава хлябът и колко струва, защото цял живот са били на столова храна".

"Икономика се прави от хора, които ежедневно се занимават с икономика и са доказали, че там им е мястото", добави той.

Иванов разкри, че преди 2008 година от името на КРИБ, пряко е участвал в разговорите със Сергей Станишев и с Йордан Цонев от ДПС.

"Успяхме да ги убедим, че когато слезем под нивото на най-евтината офшорка, тя е 11% за тогавашния период, и въведем плосък данък от 10%, всичките изнесени навън активи ще се върнат в България. Така се и случи. В първото тримесечие приходите скочиха с около 30%", подчерта Евгений Иванов. Според него, страхът на работодателските организации е, че този период ще се върне.