Проверка на Сметната плата на биопроизводителите, които получават евросредства, показва, че те гонят плащания, а не производство, отчетоха вчера от ведомството.

"82% не декларират печалба. Това не е нарушение, проверката показа, че всички са изпълнили изискванията на програмата", каза днес по bTV председателят на Сметната палата Цветан Цветков.

Програмата не ги задължава да реализират печалба и да имат добив, целта е опазване на околната среда, уточни той. Според Цветков изискванията към биопроизводителите трябва да се променят, за да се развиваме като страна с биопроизводство.

Във връзка с изразходването на бюджетния излишък за 2017 г., разпределен от Министерския съвет, Сметната палата също не е открила нарушения. Излишъкът по закон се разпределя от кабинета, преди години това еднолично правеше министърът на финансите и имаше много критики към тази практика, коментира шефът на Сметната палата по повод искането на БСП бюджетният излишък да се разпределя след решение на Министерския съвет.