Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Герогиева  проведе в понеделник срещи с президента Румен Радев и премиера в оставка Николай Денков.

Посещението на Георгиева в България се провежда в момент, в който в страната ни работи мисия на МВФ, а и във време, в което българката събира подкрепа за втори мандат начело на международната финансова институция. Управителят на МВФ за България и гуверньор на БНБ Димитър Радев вече даде подкрепата си, наред с уверенията за такава, изразени от Франция и Германия. Решение на Еврогрупата се очаква във вторник, 12 март.

Можем да ускорим икономиката на България, заяви премиерът в оставка акад. Николай Денков пред Кристалина Георгиева. Цитиран от пресслужбата на Министерския съвет, той отбеляза, че ръстът на брутния вътрешен продукт за 2023 г. е почти 2%, а инфлацията продължава да спада и в момента е около 3%.

"Присъединяването към еврозоната през 2025 г. е приоритет за България. Вече сме изпълнили изцяло три от четирите критерия", заяви акад. Денков пред Кристалина Георгиева. Той изтъкна политическото съгласие и подкрепа за въвеждането на еврото в страната.

Премиерът в оставка представи и част от мерките, с които правителството в оставка подобрява условията за живот на хората. Сред тях са увеличаването на доходите и на средствата, които държавата дава в подкрепа на семействата с деца, както и предстоящият ръст на пенсиите с 11%.

Тема на разговор бяха и промените в конституцията и антикорупционните закони. Борбата с корупцията остава един от най-важните ни приоритети, категоричен е акад. Денков.

По-рано в понеделник президентът Румен Радев също се срещна с управляващия директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева. Двамата са обсъдили съвременните предизвикателства пред глобалната икономика и тяхното влияние в регионален и национален план.

Срещата на "Дондуков" 2 се проведе по инициатива на управляващия директор на МВФ. Сред акцентите на разговора са били необходимостта от увеличаване на икономическия растеж след пандемията от COVID-19 и преодоляване на негативните последици за икономиката от военните конфликти в съседните региони, както и предизвикателствата, произтичащи от все по-широкото приложение на изкуствен интелект.

Снимка: Прессекретариат на президентството

В разговора е подчертана и необходимостта от ясни и целенасочени мерки за намаляване на инфлацията в България, която все още е над средната за Европейския съюз и има негативен ефект върху икономическата стабилност и дългосрочните стратегически цели пред страната ни.

Преди месец - на 14 февруари, финансовият министър (вече в оставка) Асен Василев и Кристалина Георгиева обсъдиха във Вашингтон готовността на България за присъединяване към еврозоната.

Тогава Василев отбеляза, че с 22% дълг спрямо БВП страната ни е на второ в ЕС сред страните с най-нисък дълг. Бюджетният дефицит за 2023 г. е 2,2% от БВП, а в бюджета за 2024 г. е заложен дефицит до 3%, което е напълно в Маастрихтските критерии. Единствената референтна стойност, на която страната ни не отговоря, е тази за инфлацията. Асен Василев потвърди, че 1 януари 2025 г. остава целева за влизането ни в еврозоната.

На 6 март Министерството на финансите съобщи, че в периода 6-и - 19 март 2024 г. се провежда редовната мисия на МВФ, ръководена от Жан-Франсоа Дофен. Консултациите с българските власти са в изпълнение на член ІV от Учредителния договор на Фонда, който предвижда осъществяване на годишни прегледи на изпълнението на макроикономическите показатели и финансово-икономическите политики в страната. В началото на работата си мисията проведе своята първа среща с министъра на финансите (вече в оставка) Асен Василев, като бяха обсъдени актуалните политики и приоритети в бюджетната сфера, както и основните икономически цели пред страната. В следващите дни експертите на МВФ ще проведат поредица от срещи с представители на правителството и Българската народна банка.