Германия ще подкрепи втори мандат на Кристалина Георгиева като управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ). Това заяви днес германският финансов министър Кристиан Линднер, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Кристалина Георгиева насочваше МВФ през тежки времена през последните години. Убеден съм, че тя е точният човек, който да преведе институцията през предстоящите предизвикателства и да засили МВФ като застъпник за структурни реформи в нашите икономики", написа Линднер в социалната мрежа "Екс". 

Френският финансов министър Брюно Льо Мер миналия месец посочи, че би подкрепил Георгиева за втори мандат, отбелязвайки "страхотната работа", свършена от нея като управляващ директор на МВФ.

Георгиева, чийто текущ мандат изтича на 30 септември, в петък заяви, че за нея би било чест да получи втори петгодишен мандат начело на институцията.

На заседание на финансовите министри на Еврогрупата (страните членки на еврозоната) във вторник "се очаква" да бъде взето решение за номинацията за втори мандат на Кристалина Георгиева начело на Международния валутен фонд, предаде Ройтерс миналата седмица.

Президентът Румен Радев се срещна в понеделник с Кристалина Георгиева, съобщиха от прессекретариата на държавния глава, като срещата е била по инициатива на управляващия директор на МВФ. Двамата са обсъдили съвременните предизвикателства пред глобалната икономика и тяхното влияние в регионален и национален план.

В началото на март от МВФ съобщиха, че експертна мисия на Фонда ще посети България от 6-и до 19 март за дискусия относно развитието на икономиката и политиките с българските власти. Мисията трябва да се срещне с представители на Министерството на финансите, Българската народна банка, други държавни институции, представители на частния сектор и неправителствени организации.