Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева предупреди вчера в интервю за Франс прес за риска от "бюджетно буксуване" в много страни, в които тази година ще има избори, тъй като половината от световното население ще е призовано да гласува, предаде БТА.

"В около 80 страни ще има избори и много добре знаем какво се случва тогава - по време на изборни цикли се оказва натиск за по-големи разходи, напомни Георгиева.

Тя подчерта също, че "страните имат нужда да възстановят бюджетните си реезрви и да управляват натрупания дълг, за да се справят с различните сътресения, последвали пандемията от COVID-19".

Световната икономика се е оказала по-стабилна от очакваното през 2023 г., според оценката на Георгиева, което е позволило на страните да спестяват, но усилията трябва да продължат, тъй като "икономиката трябва да осъществимеко кацане" след наблюдавания през последните години пик на инфлацията.

"Провежданата парична политика е добра, но работата не е приключила. Важно е тя да не се смекчи твърде бързо, нито твърде късно, но и да не се провежда парична политика в съвсем различна посока", предупреди управляващият директор на МВФ.

2024-а трябва да е "годината, в която прилагаме научените уроци през последните години" винаги да сме готови да се изправим срещу неочакваното. Трябва да сме готови да се справим с несигурността, която ще настъпи', за което е необходим резерв по отношение на държавните финанси, с който много страни не разполагат след три години на постоянни криза", настоява тя.

При тези условия МВФ "работи, за да помогне на страните да открият кои са най-добрите мерки, които да запазят и върху какво да концентрират бюджетната си политика. С оглед на това, че бюджетната политика продължава да е ограничителна, ако разходите нараснат, то това ще е в противовес с целта за намаляване на инфлацията", заяви още Георгиева.

В същото интервю управляващият директор на МФВ каза, че развитието на изкуствения интелект ще има последици за 60 на сто от работните места в напредналите икономики, като изрази и опасенията си за риска от отпадане на най-бедните страни.

"В целия свят 40 на сто от работните места ще бъдат засегнати. И колкото по-квалифицирана работа имате, толкова по-засегнати ще сте. При напредналите икономики и някои новоъзникващи пазари този процент ще нарасне до 60 на сто", каза тя.

Тя поясни, че споменатите въздействия не са непременно отрицателни, тъй като те могат да се изразят също и в "увеличаване на доходите ви".

"Изкуственият интелект може да поражда страх, но и да е огромна възможност за всички ни", заключава Кристалина Георгиева в интервюто за АФП.