Управителят на БНБ Димитър Радев потвърди информацията, че Кристалина Георгиева е изразила желание да се кандидатира за втори мандат на поста управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ). По-рано "Блумбърг" съобщи за намерението на Кристалина Георгиева да си осигури необходимата подкрепа.

"Кристалина Георгиева спечели високото уважение и доверие на страните членки на МВФ през годините на мандата си като управляващ директор на фонда. Под нейно ръководство МВФ подкрепи глобалната икономика с широкомащабно финансиране на близо 100 страни членки, докато се справяха с COVID пандемията, войната в Украйна и кризата с разходите за живот." Това се казва в позиция на Димитър Радев, който е и управител на МВФ за България, цитирана в съобщение на БНБ.

По традиция постът на управляващия директор на МВФ се заема от представител от Европа, а този на Световната банка - от такъв от САЩ. Затова подкрепата на европейско ниво е ключова за дадена номинация, като окончателното решение се взима от Съвета на изпълнителните директори на фонда, който е съставен от 24 души, представляващи гласовете на отделните страни членки.

На заседание на финансовите министри на Еврогрупата (страните членки на еврозоната) във вторник се очаква да бъде взето решение за номинацията за втори мандат на Кристалина Георгиева начело на Международния валутен фонд, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Много от моите колеги, управители на МВФ, биха искали да я видят като управляващ директор на институцията за втори мандат - мнение, изразено и от министъра на финансите на Франция Бруно Льо Мер по време на неотдавнашната среща на Г-20 в Сао Паоло, заяви Димитър Радев. 

Ройтерс определи тази подкрепа като ключова.

Управителят на БНБ заяви, че е провел телефонен разговор с Кристалина Георгиева, в който е била обсъдена възможността тя да бъде номинирана за втори мандат в МВФ. 

Кристалина Герогиева е потвърдила, че желае да продължи да изпълнява тази длъжност, че за нея ще бъде чест да го направи, при условие че получи подкрепата на членовете на МВФ, отбеляза Димитър Радев.

Във връзка с това, българските власти ще продължат да се консултират с европейските си партньори за общо виждане относно евентуална номинация в съответствие с процеса на МВФ за избор на управляващ директор на институцията, подчерта Димитър Радев.

"Фондът е стабилен кораб, преминаващ през бурни води, и ще бъда благодарна на членовете, ако ме изберат да бъда капитан на този кораб за втори път", заявява в интервю за Ройтерс Георгиева.

В интервюто настоящият директор на МВФ посочва, че нейните основни приоритети за втори мандат ще бъдат укрепването на перспективите на средносрочния икономически растеж, който изостава от историческите нива, управлението на текущите предизвикателства, свързани с държавните дългове на различните страни, и намиране на решение за планираното преразпределение на квотите във Фонда, за което настояват големите развиващи се икономики (Китай, Индия, Бразилия и др.).

През 2021 г. Георгиева премина през сериозно предизвикателство, когато беше обвинена, че докато е работила в Световната банка е оказвала натиск върху служителите да променят данните в полза на Китай.

Впоследствие представителите на държавите в МВФ изразиха пълното си доверие в нея, допълва Ройтерс и отбелязва, че управляващият директор на МВФ е изиграла впоследствие важна роля в осигуряването на финансиране за Украйна след началото на руската агресия, за да помогне на нейната икономика да издържи на войната.