Готовността на България за присъединяване към еврозоната са обсъдили във Вашингтон финансовият министър Асен Василев и управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева. Това съобщиха от Министерството на финансите.

Акценти в разговора са били техническата готовност на финансовия сектор, на банките и на администрацията и стартирането на информационна кампания.

По отношение на изпълнението на техническите критерии за еврочленството министър Василев е отбелязал, че с 22% дълг спрямо БВП страната ни е на второ в ЕС сред страните с най-нисък дълг. Бюджетният дефицит за 2023 г. е 2,2% от БВП, а в бюджета за 2024 г. е заложен дефицит до 3%, което е напълно в Маастрихтските критерии. Към момента единствената референтна стойност, на която страната ни не отговоря, е тази за инфлацията. Министър Василев запозна Кристалина Георгиева с мерките, предприети от правителството, за намаляване на инфлацията. Той потвърди, че 01.01.2025 г. остава целева за влизането ни в еврозоната.

Той е запознал Кристалина Георгиева с мерките, предприети от правителството, за намаляване на инфлацията.

1 януари 2025 г. остава целева за влизането ни в еврозоната, е потвърдил Асен Василев.

Във Вашингтон министърът на финансите е провел срещи и със заместник-секретаря по финансите на САЩ Уоли Адейемо, както и с Амос Хохстийн, който е заместник-помощник на президента на САЩ и старши съветник по въпросите на енергетиката и инвестициите.

Тема на разговор са били възможностите за намаляване на руската зависимост от газ и петрол в региона на Балканите и необходимостта от намиране на стратегически купувач за бургаската рафинерия "Лукойл" и енергийната свързаност по оста Север-Юг между Гърция, България и Румъния.

Диверсификацията на енергийните източници и утвърждаването на газовата връзка "Север-Юг" е тема, която обсъжда и енергийният министър Румен Радев при посещението си в САЩ. Преди два дни българският министър и помощник държавният секретар по международните въпроси към Министерството на енергетиката на САЩ Андрю Лайт подписаха междуправителствено Споразумение за сътрудничество по проект за изграждане на ядрена мощност на площадката на АЕЦ "Козлодуй" и ядрена програма за граждански цели в България.